Ata tohumuna hücum

Recep Somuncu, satın aldığı köy evinin tavan arasında sebze ve buğday tohumları buldu. Gen bankasına tescillettiği ata tohumlarını çoğaltıp satışına başlayan girişimci şimdi talebe yetişemiyor.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde köyde satın aldığı evin onarımını yapan Recep Somuncu (47), tavan arasında ve evin odalarındaki tahtaların arasında 15 cam şişe arasında sebze ve buğday tohumları buldu. Gen bankasınca tescillenen tohumları kiraladığı 125 dönüm arazide eken Somuncu, domates, biber, patlıcan, pırasa, fasulye, salatalık, buğday üreterek çoğalttı.

MEMLEKET MESELESİ OLDU

Ünleri Ereğli'yi aşan Recep Somuncu ve ailesi, yerli üretimi artırmak için Türkiye'nin 80 ilindeki birçok çiftçiye ürettikleri tohumları ücretsiz gönderdi. Demir Çelik Fabrikası'nda işçi olarak çalışan Recep Somuncu, "Türkiye'nin her yerinden tohum isteyenlerin haddi hesabı yok. Yetiştirmeye çalışıyoruz. Burada ticari herhangi bir şey yok, kesinlikle memleket meselesi oldu” dedi.

EVDE DETAYLI ARAMA YAPILMALI

Evde detaylı arama yapıldığında daha fazla tohumun çıkacağına inandıklarını ifade eden Recep Somuncu, "Sebzelerde iki çeşit domates, iki çeşit biber, salatalık çeşitleri bunlar tam yerli, saf tohumlar. Salatalıkların müthiş tadı var. Domatesin de uzaktan kokusu geliyor. Hepsi müthiş verimli” diyor.