Bu yıl aşure günü ne zaman başlıyor ve bitiyor? Aşure günü bugün mü, Muharrem Ayı'nın 10. günü ne zaman?

Aşure günü ve aşure yapımı Muharrem Ayı içerisinde yerine getirilen vecibelerden bir tanesidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı olarak nitelendirilen ''Muharrem'' hürmet edilen anlamına gelmektedir. Bu mübarek ayda aşureler pişirilir, ibadetler yerine getirilir. Peki, Aşure günü ne zaman bitiyor? Muharrem Ayı'nın 10. günü ne zaman?

İslam alemi için büyük bir öneme sahip olan Muharrem Ayı geçtiğimiz günlerde başlamıştı. Muharrem Ayı'na özel olarak gerçekleştirilen Aşure yapımı da Diyanet İşleri Başkanlığı takviminde yer aldı. "Muharrem Ayı'nın 10. günü ne zaman?" sorusu da bu bağlamda merak edilen konulardan bir tanesi oldu. Peki, Aşure günü ne zaman başlıyor ve bitiyor? Aşure günü başladı mı?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR VE BİTİYOR?

Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem, İslam tarihi ve insanlık açısından bir milat ve büyük manalar ihtiva eden hicret hadisesinin meydana geldiği aydır. Muharrem Ayı bu yıl 30 Temmuz tarihinde başlamıştı. Muharrem Ayı'nın 10. günü ise 8 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. 8 Ağustos'ta başlanılan Aşure günü ise 27 Ağustos tarihine kadar devam edecek.

MUHARREM AYI'NIN 10. GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem Ayı'nın 10. günü 8 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Yani 8 Ağustos itibarıyla aşure yapmak isteyenler hayırlarını gerçekleştirebiliyor. Muharrem Ayı vesilesiyle hayır için aşure yapıp dağıtmak isteyenler Aşurelerini Muharrem Ayı'nın 10. gününden son güne kadar geçen 20 günlük zaman diliminde yapıp dağıtmaktadırlar.

MUHARREM AYINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ HADİESELER

- Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,

- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,

- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,

- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,

- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,

- Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,

- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,

- Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,

- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi...