Aşılıya izolasyon yok! Aşısıza PCR zorunluluğu kalktı

Hatırlatma dozunu olan temaslıya karantina yok. Sağlık Bakanlığı, Kovid 19 rehberinin temaslı takibi bölümünde güncelleme yaptı. Kovid hastası 7 gün izole edilecek. Hatırlatma dozunu yaptırmış olan temaslılar ile 3 ay içinde enfekte olan kişiler ise karantinaya alınmayacak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı'nca Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle aşısız olan veya aşı sürecini tamamlamayan kişilere PCR testi uygulanmasına gerek olmadığına ilişkin valiliklere genelge gönderildi.

Sağlık Bakanlığı Kovid-19 rehberinin 'Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon' bölümünde güncelleme yaparak son Bilim Kurulu kararlarını ekledi. Bu kapsamda yeni izolasyon kuralları şöyle:

Yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları gibi yüksek riskli kişilere bakım verilen alanlarda kalan veya hizmet verenlerden, hatırlatma dozu olmamış, son 3 ay içinde Kovid-19 geçirmemiş veya aşısız yakın temaslı kişilere 10 gün karantina uygulanacak.

Yüksek riskli alanlarda görev yapan, hatırlatma dozu olmuş veya son 3 ay içinde hastalığı geçirmiş Kovid yakın temaslı kişiler ise karantina uygulanmasa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermeyecek.

Yakın temaslı olup, hatırlama dozu yapılmış veya son 3 ay içinde hastalığı geçirmiş kişiler karantinaya alınmayacak. Bu kişilerde semptom gelişmesi durumunda, semptom geliştiği gün PCR testi yapılacak. Yakın temaslı kişiler 10 gün maske ve mesafeye azami dikkat edecek.

Yakın temaslı olup hatırlatma dozu yapılmamış, son 3 ay içinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız olanlar, 7 gün karantinada kalacak. Karantina süresince semptom gelişmemesi halinde 7'nci günde test vermeden karantina sonlandırılacak. Karantina boyunca herhangi bir semptom gelişmesi durumunda ise semptom geliştiği gün PCR testi yapılacak.

Kovid-19'u asemptomatik veya hafif geçirenler de aşı durumuna bakılmaksızın 7 gün boyunca izolasyona alınacak. 7'nci günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup, son 24 saat içinde ateşi olmayan kişilerin izolasyonu sonlandırılacak.

AŞISIZA PCR ZORUNLULUĞU KALKTI

İçişleri Bakanlığı'nca Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle aşısız olan veya aşı sürecini tamamlamayan kişilere PCR testi uygulanmasına gerek olmadığına ilişkin valiliklere genelge gönderildi. Buna göre aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden istenen PCR testi kaldırıldı. Bu kapsamda uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla yapılacak seyahatlerde, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklerde, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapan personeller, (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.), tüm kamu ve özel iş yerlerinde çalışanlara, kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacak kişilerde PCR taraması kaldırılmıştır.

THY: HES KODU YETERLİ

Uçuşlarda 6 Eylül 2021'den bu yana uygulanan PCR testi şartı kaldırıldı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, "İç hat uçuşlarında PCR test zorunluluğu kaldırılmıştır. HES kodunu ibraz yeterli olacaktır" açıklamasında bulundu.