Asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılacak mı? 2022 Asgari ücret Temmuz zammı ile ne kadar olacak?

Temmuz'da milyonlarca çalışanın asgari ücret maaşlarında artışı yapılacağı konuşuluyor. Enflasyona göre belirlenecek olan asgari ücret Temmuz zammı için gözler Haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. Bu nedenle çalışanlar yapılacak zam oranları için 4 Temmuz'da açıklanacak haziran enflasyonu belirleyici olacak. Peki Asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılacak mı? Temmuz zammı ne kadar olacak?

Asgari ücrete enflasyon farkı dolayısıyla maaşlarını Temmuz ayında zam yapılması bekleniyor. Söz konusu karar netleşmesi ile birlikte 2022 Temmuz zamları SSK ve Bağ-Kur çalışanların aylıkları yılın ilk 6 aylık enflasyona göre belirlenecek. Peki asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılacak mı?

Asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri milyonlarca işçi ve işveren tarafından takip ediliyor. 2022 Asgari ücret tutarı 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Nisan ayı enflasyon oranının yüzde 69,97 seviyesinde gerçekleşirken gözler Temmuz ayına çevrildi.

Yılda bir kez belirlenen asgari ücrete, memur ve emekli maaşlarına bu yıl ara zam gelebilme ihtimali üzerinde duruluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yılın başında, 2022 asgari ücret tutarını yüzde 50'ye varan zam oranıyla birlikte 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlemişti. Nisan ayı enflasyon oranının yüzde 70 seviyesine dayanması ve Temmuz ayının yaklaşmasıyla beraber Temmuz asgari ücret zammı merak konusu oldu.

"ASGARİ ÜCRET ENFLASYON KARŞISINDA ERİMİŞ DURUMUNDA"

Bu sene asgari ücrette bürüt asgari ücrete yüzde 40 oranında artış yapılmıştı. Ama net asgari ücret daha da artmıştı. Asgari ücretten vergi alınmamaya başlanınca net asgari ücretteki artış yüzde 50'ye çıkmıştı. Ama asgari ücretin tespit edildiği o tarihte biz enflasyonu yıllık yüzde 21 olarak görüyorduk. Bir ay sonra yüzde 36'ya çıktı. Bugün geliyoruz yıllık enflasyon Nisan ayı sonu itibariyle yüzde 70'e tırmanmış durumda.

Dolayısıyla net asgari ücrete yüzde 50 oranında aratış yapılmış olsa bile asgari ücrete yapılan zam 4 aylık enflasyon karşısında erimiş durumda.

"OLASILIK ÇOK YÜKSEK!"

Mayıs ve Haziran ayı enflasyonları açıklandığı zaman bu yüzde 50'nin üzerine çıkma olasılığı çok yüksek. Dolayısıyla asgari ücrete de ikinci bir zam - ara zam gündeme gelebilir.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI OLACAK MI?

Nisan ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 70'lere dayanmasıyla birlitke asgari ücrete ek zam konusu gündeme geldi. 2022 Asgari ücret, Ocak ayında yapılan yüzde 50 oranındaki zammın ardından 4 bin 253 liraya yükselmişti. Asgari ücret Temmuz zammının geleceğine dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde konunun netleşmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM GELECEK Mİ?

Asgari ücrete olası ikinci zam için kapı aralık bırakıldı.

Teknik olarak mümkün Mevzuat buna elveriyor. Sonuç olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman belirleyebilir. Yani bunu ister yıllık belirler, ister aylık belirler... Bunun üst sınırı iki yıllıktır.

TEMMUZ AYINDA ASGARİ ÜCRETE EK ZAM YAPILACAK MI?

Temmuz ayında asgari ücrete yapılması beklenen zam ile ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Asgari ücret dar gelirli vatandaşımız ekonomik olarak koruması gündemimizdedir. Yakından takip ediliyor. Vatandaşlarımızın hayat koşulları bizim partimizin her zaman gündemindedir." açıklamasında bulundu.