Asgari ücrete saatler kaldı! Asgari ücret 9 bin TL mi olacak, kaç bin TL zam bekleniyor? İşte tahmini rakamlar...

Asgari ücrette büyük gün BUGÜN. Komisyon toplantılarının ardından 2023 yılı asgari ücretinde sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşme yaparak asgari ücreti açıklayacaklarını duyurdu. Dün Türk-İş'in yaptığı teklif sonrası ''Asgari ücret 9 bin TL mi olacak, kaç bin TL zam gelecek?'' soruları da yoğun olarak araştırılıyor. Peki, masadaki net rakam ne?

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda asgari ücret ile ilgili son dakika açıklamalarında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün bakan ile görüşme yapacaklarını ve yarın asgari ücret net rakamını tüm kamuoyuna duyuracaklarını söyledi. Bunun üzerine vatandaşlar heyecanla aramalarını hızlandırdı. Türk-İş'in yaptığı 9 bin TL'lik teklifin değerlendirilip değerlendirilmediği merak edilirken, toplam kaç bin TL'lik zam yapılacağı da kulislerde konuşulmaya başlandı...

ASGARİ ÜCRET BUGÜN AÇIKLANACAK

Dün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 9 BİN TL OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşçi tarafının asgari ücretin 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık şu açıklamalarda bulundu:

"Bakanımla, İşveren Sendikası Başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor."

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR? TAHMİNİ RAKAMLAR...

2022 Ocak'ta asgari ücret 4253 TL olarak açıklanmıştı. Asgari ücrete yüzde 50 artış yapılarak bir önceki yıla göre toplamda 1428 TL artış yaşanmıştı.

1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret ise, brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500,35 TL olarak açıklandı. Böylece, Ocak-Haziran 2022 dönemi sonrası net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında artış yapılmıştı. Ocak dönemi sonrası yapılam zam miktarı da 1.247 TL oldu.

Net asgari ücrete yüzde 30 zam gelmesi halinde 1.650 TL, yüzde 40 zam gelmesi halinde 2.200 TL, yüzde 50 zam gelmesi halinde ise 2.750 TL artış yaşanacak. Buna göre hesaplanan tahmini asgari ücret rakamları şu şekilde:

Yüzde 30 zamlı yeni asgari ücret: 7.150 TL

Yüzde 40 zamlı yeni asgari ücret: 7.700 TL

Yüzde 50 zamlı yeni asgari ücret: 8.250 TL