Asgari ücret yeni yılda ne kadar olur? 2022 Asgari ücret için konuşulan rakamlar ne kadar?

Asgari ücrete yapılacak zam oranları işçi ve işverenin merak ettiği konular arasında. Yeni yıla kısa bir süre kala sürecin devam ettiği toplantılarda nihai karara bağlanması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz'' açıklaması üzerine internet aramalarında ''2022 asgari ücret ne kadar olacak?'' soruların yanıtları araştırılmaya başlandı.

Asgari ücret 2022 zam oranlarına ilişkin yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Milyonlarca işçi işverenin yakından takip ettiği 2022 yılı asgari ücret miktarına yönelik net açıklama olmasada, tatminkar bir rakam olabileceği yönünde resmi açıklamalar yapıldı. Söz konusu son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis konuşmasında zam oranlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Peki Asgari ücret 2022 ne kadar kaç TL olacak, son durum nedir?

TBMM Genel Kurulunda Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların 2022 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Genel Kurul çalışmalarına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuşma yaptı.

ASGARİ ÜCRET 2022 NE KADAR OLACAK?

Bakan Bilgin; "Toplumumuzun işçilerimizin beklentilerini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz. Çalışanlarımız için, özellikle düşük gelirli asgari ücretle çalışanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır. Rahat nefes aldıracak bir seviyede tespit edeceğiz." dedi.

Asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Vedat Bakanı Bilgin açıklamasında, 'İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37'si 3 bin 750 ila 4 bin lira arasında beklentileri olduğunu söylediler. Yüzde 9'luk bir oran, 4 bin liranın üzerinde rakamlar telaffuz ettiler. Dolayısıyla burada sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerimizin beklentisini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz.' dedi.

Toplantı saati ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Güncel açıklamaları haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz. Henüz taraflar mutabakata varamasa da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ciddi oranda asgari ücretin artacağını açıkladı.

İlk iki toplantıda rakam telaffuz edilmezken son toplantıda taraflar Asgari Ücret beklentilerini açıkladı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "TİSK'in 3 bin 100 lirayı uygun bulduğunu, Türk-İş'in ise 3 bin 900'ün altına düşmediğini" söyledi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise daha sonra yaptığı açıklamada "3 bin 160 TL gibi bir teklifimiz olmadı, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat da "İşveren kesimiyle uzlaşmazlıklarımızı maalesef gideremedik. Ay sonuna kadar zamanımız var" dedi.

İŞÇİ NE KADAR İSTİYOR?

Asgari ücrette zam oranına yönelik ilk kez rakam belirten Türk-İş Genel Başkanı Atalay, "İşçinin kırmızı çizgisi 4 bin liradır" ifadesinde bulundu.

Komisyon, 1-9 Aralık tarihleri arasında üç toplantı yaptı. Ancak yeni asgari ücret rakamında henüz uzlaşma sağlanamadı.

Komisyon, ağır işlerde çalışan bir asgari ücretlinin yaşam maliyetini 3 bin 567 Lira olarak belirlerken, yaklaşık 7,5 milyon asgari ücretliyi temsil eden Türk-İş, ilk kez rakam telaffuz etti.

"4 BİN LİRA KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ekonomik koşulların etkisiyle işçinin alım gücünün düştüğüne dikkat çekti ve 4 bin liranın altındaki bir asgari ücretin kabul edilemez olduğunu söyledi. Atalay, "Asgari ücrette işçinin kırmızı çizgisi 4 bin Lira'dır" dedi.

ASGARİ ÜCRET NET MİKTAR NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücret zammı için temasların sürdüğünü belirterek, uzlaşma ve karar toplantısı için önümüzdeki hafta başını işaret etti.

Rakamın 13 veya 14 Aralık'ta kararın kesinleşebileceğini belirtiliyor.

Taraflar, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin aralık ayının sonu beklenmeden hızlı şekilde müzakere edilmesi konusunda mutabık. Bu durum, yeni asgari ücretin aralık ayı ortasında belirleneceği görüşünü güçlendiriyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.