Arpacığa ne iyi gelir, nasıl geçer? Arpacık nedir, belirtileri neler?

Arpacık (tıbbi terim 'hordeolum'), her yıl teşhis edilen en yaygın göz kapağı rahatsızlıklarından biridir. Göz kapağındaki bu şişlikler, kapağın içinde veya dışında meydana gelebilir, ancak en sık kirpik çizgisi boyunca gelişirler. Genellikle, bir arpacığı evde güvenle tedavi edebilirsiniz. Ancak arpacık bir enfeksiyon olduğundan, ciddi komplikasyonlardan kaçınmak için arpacık için ne zaman doktora görüneceğinizi bilmelisiniz.

Göz kapağı içindeki arpacık genellikle bir yağ bezesinin enfekte olup tıkanmasından kaynaklanır. Bakteriyel enfeksiyonlar neredeyse tüm arpacık vakalarına neden olur. En yaygın olarak, bir kirpik folikülü ölü deri hücreleri ve kirpik kalıntıları ile tıkanır ve ardından enfekte olur. Söz konusu bu rahatsızlıkla başetmek isteyenlerin internet aramalarında araştırdığı "Arpacık nedir, belirtileri neler, ne iyi gelir, nasıl geçer?" soruların yanıtlarını bu haberimizde derledik.

Gözde arpacık çıkması çok sık karşılaşılan bir durum olurken, sorunu yaşayanlar ise kurtulmanın yollarını arıyor.

Arpacık genellikle çok önemli bir rahatsızlık değildir ve nadiren cerrahi müdahale yapılmaktadır. Arpacıkta kızarıklık ve şişliğin yanı sıra, ilk ortaya çıktığı zamanlarda ağrı görülme olasılığı vardır. Bu sorunu yaşayan ve kurtulmak isteyen vatandaşlar ise evde yapılabilecek yöntemleri araştırmaya başladı.

ARPACIK NEDİR?

Göz kapaklarını tutan iltihaplı bir cilt hastalığı olan arpacık, kişiye son derece rahatsızlık veren ancak kolay tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Hordeolum olarak da bilinen arpacık, toplumda oldukça yaygın bir göz kapağı rahatsızlığı olmakla birlikte temel sebebi göz kapaklarında bulunan yağ bezelerinin tıkanmasıdır. Göz kapağının dış kısmında, kirpiklere yakın olan yağ bezelerinin tıkanmasıyla bezelerinin içinde kalan bakteriler, arpacık oluşumuna yol açar. Başlangıçta küçük olan kızarıklık şeklindeki arpacık, bazı durumlarda göz kapağının şişmesine ve kapanmasına neden olabilir. Gözde yaşarma, göz kapağı ağrısı ve şişlik gibi belirtiler ile karakterize olan arpacığın görüntüsü ise çıban ya da sivilce gibidir. Çoğunlukla vücut direncinin düşük olduğu zamanlarda oluşan arpacık, sıklıkla ellerde bulunan bakterilerin göz bölgesine taşınmasıyla oluşur. El temizliğinin son derece önem kazandığı arpacık oluşumunda, 30 ile 50'li yaşlar arasında yağ bezelerinin tamamen tıkanması ya da farklı bir deyişle şalazyon olarak bilinen rahatsızlık ortaya çıkabilir.

ARPACIK BELİRTİLERİ NELER?

Ağrı ve şişlik

Gözde sulanma

Gözde batma hissi

Işık hassasiyeti

Göz kırpmada rahatsızlık

Acı ve kaşıntı

Göz çevresinde sarı iltihap

ARPACIĞA NE İYİ GELİR?

PATATES

Patatesleri rendeleyin ardından temiz bir beze sarın. Patatesin soğuk ya da sıcak olması fark etmiyor. Göz kapaklarınızın üstünde bu şekilde bekletin. Bir süre sonra arpacığa iyi geldiğini göreceksiniz.

SARIMSAK

Sarımsağın içerisinde yer alan antibiyotik sayesinde arpacık sorunundan kolayca kurtulabilirsiniz. Doğradığınız sarımsağı gözünüzde arpacık çıkan yere koyun ve bir süre bekletin. Ancak çok bastırmayın. Aksi taktirde gözünüz yanabilir.

POŞET ÇAY

Demlenmiş ve ılınmış poşet çayı gözünüzde bekleterek arpacığı geçirebilirsiniz. Ancak gözünüzde bekletme süresini iyi ayarlayın. Çok fazla kalmasına gerek olmadan belli bir süre içinde tutulması arpacığa iyi gelevektir.

KEKİK YAĞI

Pamuğun üzerine 2 ya da 3 damla kekik yağını damlatın. Daha sonra pamuk yardımı ile kekik yağını arpacığın üzerine sürün. Bu şekilde arpacık hızla iyileşecektir.

Arpacığa ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde arpacığa iyi gelen yöntemler #1

ARPACIK SIKILIR MI?

İçini boşaltmak için gözde çıkan arpacığı sıkmaya veya patlatmaya kalkışmayın. Bu durumda enfeksiyon yayılabilir ve gözünüzde kalıcı hasara neden olabilir.

ARPACIK NEDEN ÇIKAR?

İki parçadan oluşan göz kapaklarında yaklaşık 60 kadar meibomian bezi olarak tanımlanan yağ bezi bulunur. Meibomian bezi, salgılanan gözyaşının kurumasını engellemek, göz kapaklarının göz üzerindeki hareketini kolaylaştırmak ve tahriş oluşumunu önlemek için göz küresi üzerinde, ince, yağlı bir tabaka oluşturur. Gözün üst yapısının çizilmesini de önleyen bu yağlı yapının salgılandığı bezlerin tıkanmasına bağlı olarak arpacık oluşur. Kirpik folikülünde bulunan ve çoğunluğu el ile taşınan bakterilerden kaynaklanan arpacık, özellikle vücut direncinin düşük olduğu uykusuzluk ve yorgunluk gibi dönemlerde ortaya çıkar. Ağrılı bir nokta gibi başlayan, kaşıntı ve batma hissi ile karakterize olan arpacık, 1-2 gün içinde ağrılı bir şişliğe dönüşür.

ARPACIK TÜRLERİ NELERDİR?

Göz kapağı bezlerinin yaygın bir enfeksiyonu olan arpacık, yangılı bir şişlik ile karakterizedir. Göz kapağının kızarık ve normalden daha sıcak olmasına yol açan arpacık, oluşum yerine göre dış ve iç arpacık olmak üzere iki farklı türde sınıflandırılır.

İç Arpacık: Göz kapağının iç kısmında oluşur. Çoğunlukla göz kapağında, gözün korunmasında rol oynayan ve göz kapağının hareketlerini kolaylaştıran yağ tabakasını oluşturan meibomian adlı bezin tıkanmasından kaynaklanır. Göz kapağında şişlik şeklinde kızarık bir görünüme neden olan iç arpacık, göz çevresinde hassasiyet, ağrı ve ısı artışına yol açabilir. Dış arpacığa göre kişiye daha fazla rahatsızlık verir.

Dış Arpacık: Kirpik dibinde oluşan arpacık türüdür. Çoğunlukla kıl kökünde oluşan iltihap nedeniyle ortaya çıkar ve sivilce görünümündedir. Tıpta dış hordeolum olarak tanımlanan dış arpacık, zeiss ve moll bezlerinin etkilenmesine bağlı olarak görülür. Akut bir şekilde gelişen dış arpacık türünün nedeni, stafilokok bakteri türüdür. Göz kapağının kenarında oluşan bu arpacık türü iltihaplı bir şişliğe yol açar ve ağrılıdır.