Arama-kurtarmaya ‘metaverse'te yeni teknoloji

OrtadoğuTeknik Üniversiteli (ODTÜ) bilim insanları, özellikle trafik kazalarında kritik kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ağır makinelerin replikalarıyla gerçeklik algısının yüksek oranda hissedilmesini sağlayan üç boyutlu ‘metaverse' evreninde kullanılacak yeni eğitim teknolojisi geliştirdi.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, ağırlıklı olarak 'metaverse' evrenini eğitim amacıyla kullandıklarını belirterek, ODTÜ'de geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent'teki firmalar üzerinden de insanların kullanabilecekleri ürün haline getirdiklerini anlattı. Bu kapsamda, ODTÜ'de özellikle kritik görevlerde, tehlikeli işlerde insanların eğitilmesine yönelik metaverse teknolojisi geliştirdiklerini bildiren Çağıltay, bu teknolojiye ilişkin şu bilgileri verdi:

İTFAİYE İÇİN KOLAYLIK

"Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent'teki firmalarla işbirliği yaparak nihai ürün haline getirdik. Geliştirdiğimiz teknoloji, kaza yapan araçtan itfaiye personeli tarafından insan kurtarma uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye için çok pahalı. Bizim geliştirdiğimiz sanal ve artırılmış gerçeklik bazlı metaverse ortamında, itfaiye personeli ortama girip aynı ya da farklı senaryoları tekrar tekrar deneyebiliyorlar ve başarılarını ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda tekrar girip o noktaları pekiştirme imkanına sahip oluyorlar."