Antibiyotikler tıptaki en büyük gelişmelerden biridir. Ancak onları aşırı reçete etmek, dirençli bakterilere (tedavi edilmesi daha zor olan bakteriler) yol açmıştır. Soğuk algınlığı ve diğer viral hastalıklar için antibiyotik almak işe yaramaz ve öldürülmesi daha zor olan bakterilerin oluşmasına neden olabilir. Peki Antibiyotik nedir, zararları nelerdir? Çok fazla antibiyotik hangi hastalığa neden olur?
ANTİBİYOTİK NEDİR?
Antibiyotikler, bakterileri öldürerek veya bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını zorlaştırarak insanlarda ve hayvanlarda bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşan ilaçlardır.
ANTİBİYOTİĞİN ZARARLARI NELERDİR?
Antibiyotiklerin yaygın yan etkileri arasında döküntü, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal veya maya enfeksiyonları yer alabilir. Daha ciddi yan etkiler arasında, ciddi kolon hasarına ve ölüme yol açabilen ishale neden olan Clostridioides difficile enfeksiyonu (C. difficile veya C. diff olarak da adlandırılır) yer alır.
GEREKMEDİĞİNDE ANTİBİYOTİK ALMAK NEDEN KÖTÜ?
Antibiyotik almak, içinizde yaşayan zararlı bakterileri dirençli olmaya teşvik eder. Bu, gerçekten ihtiyacınız olduğunda antibiyotiklerin çalışmayabileceği anlamına gelir.
ÇOK FAZLA ANTİBİYOTİK HANGİ HASTALIĞA NEDEN OLUR?
Aşırı dozda antibiyotik nadiren tehlikelidir, ancak mide rahatsızlığı ve ishal meydana gelebilir. Birinin ilaca alerjisi varsa, yanlış antibiyotiğin alınması bir problemdir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı birçok nedenden dolayı bir sorundur: bir enfeksiyon tedavi edilemeyebilir, antibiyotiğe dirençli organizmalar gelişebilir veya belirli bir antibiyotiğe ihtiyaç duyulursa etkili olmayabilir.
Antibiyotikler reçete edildiği sürece alınmalıdır, ancak hasta genellikle tedavi tamamlanmadan önce kendini daha iyi hisseder. Zamanlama, kan dolaşımındaki antibiyotik konsantrasyonunun etkili bir seviyede tutulmasını sağlar. Tedavinin uzunluğu, antibiyotiğin hastalığa neden olan bakterileri öldürmesini sağlar. Antibiyotikler çok erken kesilirse enfeksiyon geri gelebilir ve tekrar tedavi gerektirebilir.
Antibiyotikler, virüslerin veya mantarların neden olduğu enfeksiyonları tedavi edemez. Soğuk algınlığı, grip ve sinüs enfeksiyonları gibi en yaygın solunum yolu enfeksiyonlarına virüsler neden olur. Antibiyotikler viral enfeksiyonlarda etkili olmadıkları için reçete edilmemelidir. Virüsler için antibiyotik vermek hastayı iyileştirmez ama yan etkilere ve hatta alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Bir zamanlar antibiyotiklere çok duyarlı olan bazı mikroplar, giderek daha dirençli hale geldi. Bu, pnömokokal enfeksiyonlar (pnömoni, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları ve menenjit), cilt enfeksiyonları ve tüberküloz gibi daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
C. difficile kaynaklı hastalık tipik olarak antibiyotik ilaçlarının kullanımından sonra ortaya çıkar. En sık hastanelerde veya uzun süreli bakım tesislerinde yaşlı yetişkinleri etkiler. Amerika Birleşik Devletleri'nde, bir hastanede veya bakım ortamında her yıl yaklaşık 200.000 kişi C. difficile ile enfekte olmaktadır.