Ankara 3, Berlin 30 TL'ye ısınıyor

Devlet desteklemezse gaz faturası 11.800 lira. Doğalgaz sanayide yüzde 50, konutta yüzde 35 zamlanırken elektriğin fiyatı da sanayi için yüzde 20 arttı. Ancak BOTAŞ'a göre % 70'lik devlet desteği sayesinde en ucuz gaz bizde. Gaz ticaretinin merkezi Amsterdam bile 12 kat pahalıya tüketiyor.

Doğalgaz ve elektriğe zam geldi. Elektrikte sanayi abonelerinin 1 Nisan'dan itibaren geçerli olan tarifesine yaklaşık yüzde 20 zam yapıldı. Sanayi abonelere için kilovatsaat başı elektrik fiyatı 191,77 kuruştan 230,10 kuruşa yükseldi. Doğalgazda ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 35, sanayi abonelerinin tarifesine yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 44,30 zam yapıldı.

AYLIK ORTALAMA 302 TL

Bu zamla beraber konutlara verilen doğalgaza son 1 yılda yüzde 92.8 artış yapılmış oldu. Ancak BOTAŞ'a göre yapılan bu zamlara rağmen devletin sağladığı yüzde 70'lik destek sayesinde en ucuz gazı Türk tüketici kullanıyor. BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan'ın verdiği bilgiye göre yılda ortalama bin metreküp tüketen bir konutun doğalgaz faturası yaklaşık 11 bin 800 lira tutuyor. Bunun 8 bin 168 lirasını devlet, 3 bin 631 lirasını ise vatandaş karşılıyor. Özcan'ın verdiği bu bilgiye göre aylık ortalama 983 liralık fatura devletin verdiği destek sayesinde 302 liraya düşüyor.

FİYAT FARKI İNANILMAZ

Özcan'ın verdiği bilgiye göre Ankara'da doğalgaz metreküp fiyatı 2.8 TL iken gaz ticaretinin yapıldığı Amsterdam'da 34 lira. Yani Türkiye'nin 12 katı düzeyinde. Özcan, Hollanda sanal doğalgaz ticaret noktasında nisan fiyatlarının 1450 dolar seviyesinde olduğunu belirterek, "Avrupa'da tüketiciler üzerinde çok ciddi baskılar var. Çok yakın bölgeler itibarıyla baktığımızda Bulgaristan'daki satış fiyatı 17 lira düzeyinde. Bizim 5,5 kat üstümüzde bir fiyatla doğalgaz kullanıyor konutlar. Berlin'de ise bir metreküp fiyatı 29 lira. Avrupa ile karşılaştırdığımızda inanılmaz fiyat farklılıkları var" dedi.

DÜNYADA FİYATLAR 12 KAT ARTTI

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, doğalgazda küresel piyasalardan bağımsız hareket etmenin mümkün olmadığını ve fiyatların 12 kat arttığını belirtti. Özcan, geçen yıl ocakta doğalgazın ticaret merkezlerinde 120 dolar mertebesinde olan fiyatların 2022 yılına girerken 1400 dolar seviyesine ulaştığına dikkati çekti. Bu fiyat artışlarının beklentilerin çok üzerinde olduğunu söyleyen Özcan, devletin ciddi destek sağladığını vurguladı.

BENZİN FİYATLARININ ACITTIĞINI BİLİYORUM

ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin stratejik petrol rezervinden gelecek 6 ay içinde günde 1 milyon varil petrolün piyasaya sürülmesine izin verdiğini, bunun benzin fiyatlarını düşüreceğini belirtti. Biden, ülkede yüksek benzin fiyatlarına ilişkin "Ne kadar acıttığını biliyorum" ifadesini kullandı.