Alzheimer ve felç tedavisi için devrim

İnsan beyninden alınan bir parça ilk kez dışarıda 12 saat boyunca canlı tutuldu. Çalışmanın beyin hastalıklarıyla mücadelede yeni tedavi yöntemlerinin yolunu açması bekleniyor.

Danimarkalı bilim insanları, felç ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarıyla mücadelede devrim yaratabilecek bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, ilk kez insan beyninden alınan bir parçayı 12 saat canlı tutmayı başardı. Yeni gelişmenin yalnızca hayvanlarla mümkün olan çalışmaların ve deneylerin yapılmasına izin verdiği duyuruldu. Kopenhag Üniversitesi'nden Emma Louise Louth liderliğindeki bir grup bilim insanı, bir hastanın korteksinden bir parça beyin dokusu çıkardı. Ardından bu dokunun hayatta kalmasını sağlamak için yeni bir süreç başlattı. Araştırmacılar önce dokuyu soğutarak oksijenli kalmasını sağladı. Böylece hücreler canlı kaldı ve daha sonra küçük parçayı, beyin omurilik sıvısında bulunan aynı bileşenlerden oluşan (iyonlar ve mineraller) karışımına yerleştirdi.

NOKIA 3310'A BAKMAK GİBİ

Bilim insanı Louth, beyin dokusunu 12 saat boyunca canlı tutabildiklerini söyledi. Bu durumun, hayvanlarla mümkün olan çalışmaların ve deneylerin yapılmasına izin verdiğini belirterek, "Fare üzerinde yapılan çalışmalar, bir iPhone'u tamir etmeye çalışırken Nokia 3310'a bakmak gibidir. Doğrudan insan dokusunda test yapabilmek eşsiz bir fırsat. Felç ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarının tedavisi için yeni yöntemlerin yolu açılacak" dedi.