Akkuyu'da 4. ünitenin inşaatı için geri sayım

Akkuyu NGS'de çalışmalar 2023 hedefi için kesintisiz sürüyor. İlk ünitenin ardından ikinci ve üçüncü ünitelerde çalışmalar tam gaz ilerlerken, inşaat lisansı alınan dördüncü ünitede ise inşaat çalışması için hazırlıklar başladı.

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) birinci ünitenin temelinin atılmasının üzerinden 4 yıl geçti. Bu süreçte, santralin ikinci ve üçüncü ünitelerinin temeli atıldı, inşaat lisansı alınan dördüncü ünitede ise tam ölçekli inşaat çalışmaları için hazırlıklar başladı. Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinin temeli, 3 Nisan 2018'de atıldı. 8 Nisan 2020'de de ikinci ünitenin inşasına başlandı. Her iki ünitede de çalışmaların aynı anda devam ettiği projede, üçüncü güç ünitesine ilk beton ise 10 Mart 2021 tarihinde döküldü.

İNŞAATTA 20 BİN KİŞİ

Üç ünitede inşaat ve montaj çalışmalarının eş zamanlı olarak yürütüldüğü projede, dördüncü ünite için tam ölçekli inşaat çalışmalarının başlaması için hazırlıklar devam ediyor. Yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı Akkuyu NGS, dünyanın en büyük NGS inşaat sahalarından biri olarak öne çıkıyor. İş takvimine uygun devam eden projede, yıl başından bu yana yapılan çalışmalarla birinci güç ünitesine ait iç koruma kabuğunun beşinci katmanının kurulumu tamamlandı.

SIRA KRİTK AŞAMALARDA

Ayrıca, yine birinci güç ünitesinde ana sirkülasyon boru hattı kaynağı olarak bilinen, nükleer reaktörün boru hatları aracılığıyla buhar jeneratörleri ve sirkülasyon pompalarına bağlanacağı kaynak işlemine başlandı. Temponun bu yıl da yüksek olacağı projede, birinci ünitenin reaktör binasının kubbesinin kapatılması gibi birçok kritik aşamanın tamamlanması hedefleniyor.

4 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI AÇACAK

Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretilebilecek Akkuyu NGS, yıllık 35 milyon ton karbondioksit salımını engelleyecek. Akkuyu NGS'nin işletme döneminde 4 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

2023'TE DEVREYE ALINACAK

4 üniteden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının kutlanacağı 2023'te devreye alınması hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, tek başına Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacağı öngörülüyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerine göre, Türkiye, planlama aşamasındaki ülkeler hariç, Bangladeş, Belarus ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile beraber ilk nükleer enerji santralini inşa eden dört ülke arasında yer alıyor. BAE ve Belarus 2020'de ilk reaktörlerini devreye alarak enerji üretimine başlarken, 2023 yılında Akkuyu NGS'nin ilk ünitesinin devreye girmesiyle Türkiye'nin de nükleerden enerji üreten ülkelerden biri olması hedefleniyor.