Akdeniz'de değişim ve dönüşüm zamanı

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, üç yıllık görev sürecinde ilçeye kazandırdıkları hizmetleri ve üzerinde çalıştıkları projeleri anlattı. İlçenin en önemli sorununun kentsel dönüşüm olduğunu belirten Başkan Gültak, “Projelerimiz başladı” dedi.

Mersin'de Akdeniz İlçesi Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, göreve geldiği 3 yıl içinde gerçekleştirdikleri hizmetleri, proje ve yatırımları anlattı. Yakın geçmişte terör olayları ve uyuşturucuyla gündeme gelen kentte; öncelikle huzuru, barışı, kardeşlik ve güveni tesis ettiklerini vurgulayan Başkan Gültak, sonrasında da Akdeniz'i geleceğe hazırlayan proje ve yatırımları hayata kazandırdıklarını belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜYÜK SORUN

"Bugün Mersin'in, özellikle de Akdeniz'in çözüm bekleyen en hayati sorunu kentsel dönüşümdür" diyen Başkan Gültak, "Kent merkezi ve kenar mahallelerde ömrünü tamamlamış yüzlerce, belki binlerce konut bulunuyor. Bu konutlar en küçük sarsıntıda yıkılma riski taşımaktadır. Hatta öyle ki değil deprem, aşırı yağışlar sonucu yıkıldığı için çok ciddi yaralanmalara yol açan konutlar olduğunu biliyoruz. Nitekim yukarıda saydığımız mahalleler de Mersin'in en eski mahalleleridir. Dolayısıyla kentsel dönüşüme en çok ve en ivedi ihtiyaç duyan bölgelerin başında gelmektedir" dedi.

PROJELER BAŞLADI

Başkan Gültak, Akdeniz'in sorunları çözülmeden, Mersin'in sorunlarının da çözülemeyeceğinin altını çizdiği açıklamasında, sözlerine şöyle devam etti: "Buradan hareketle, göreve gelir gelmez Akdeniz'de kentsel dönüşüm projelerini başlattık. Çay Mahallemizde 415 konutluk proje bitti. Barış Mahallemizde de kentsel dönüşüm için ilk kazmayı vurduk. Burada toplam 415 konutluk yerinde kentsel dönüşüm projesinde önemli bir mesafe kat ettik. Mahalle sakinleri ile devam eden görüşmelerimiz sonucu arsa alanı üzerinden hak sahiplerinin yüzde 90'ının üzerinde anlaşma sağlandı. Anlaşılan hak sahiplerinin tapu devir işlemlerinde de yüzde 80'i aştık."

Başkan Gültak, Akdeniz'de kentsel dönüşüm projelerinin başladığını açıkladı.

DÖNÜŞÜM GENİŞLETİLMELİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanların desteğiyle TOKİ eliyle önce Çay, ardından Barış Mahallesi'nde başlayan kentsel dönüşümün halkın ve kent dinamiklerinin desteğini aldığını belirten Başkan Gültak, "Mersin'i daha yaşanılır kılmak, parkları, yeşil alanları, caddeleri, meydan ve bulvarlarıyla güzel bir kent haline getirmek istiyorsak dönüşümü genişletmemiz kaçınılmazdır. Zira 150-200 yıllık evlerin, mahallelerin sorunlarını rötuşla değil tamamen yenileyerek çözebilirsiniz" diye konuştu.

30 MİLYON TL'LİK ASFALT TESİSİ

Kürkçü Mahallesi'nde Fen İşleri Müdürlüğü için yeni bir yerleşke inşa ettiklerini belirten Başkan Gültak, şunları söyledi: "Burası aynı zamanda Akdeniz Belediyesi'nin ilk asfalt plentinin ve ilk sathi kaplama (soğuk asfalt) emisyon tesisinin kurulduğu yerleşkemizdir. Kardeş Belediyecilik Protokolü ile Şahinbey Belediyemizden, saatte 160 ton üretim kapasiteli sıcak asfalt plentini aldık. Bu üretim, mahallelerimizin sıcak asfalt ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilecek bir oran. Cumhurbaşkanlığımızdan hibeyle sathi kaplama emisyon tesisimizi ve kombi aracımızı da temin ettik" diye konuştu.

Başkan Gültak, simülatörlü liman vinç operatörlüğü eğitimiyle Metaverse evrenine giriş yaptıklarını söyledi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK! METAVERSE DÜNYASINA GİRİŞ

Başkan Gültak, eğitimde sağladıkları fırsat eşitliğinin yanında, gençleri meslek sahibi yaparak, güzel bir gelecek için fırsatlar sunduklarını anlattı. "Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan simülatörlü liman vinç operatörlüğü eğitimi ile Metaverse evrenine giriş yaptık" diyen Başkan Gültak, şunları söyledi: "Lojistik Mesleki Eğitim Merkezi Projesi ile verilen kursumuzda başarılı olan gençlerimiz tüm dünya limanlarında geçerli sertifika alacak. Diğer yandan Akdeniz Mesleki Eğitim Atölyeleri Projesi'yle de ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu Autocad ve 3Ds Max, Grafik Tasarım ve Fotoğrafçılık, Ön Muhasebe ile Halkla İlişkiler alanlarında gençler yetiştiriyoruz."

'SPORUN MERKEZİ OLACAĞIZ'

Başkan Gültak, Akdeniz'in, spor tesisleri açısından da fakir ilçelerden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Sayın bakanlarımızın destekleri ve de Spor Toto Teşkilatı ile yaptığımız proje ve anlaşmalar sayesinde Akdeniz'e yeni spor tesisleri kazandırdık, zaman içinde yıpranan tesislerimizi de yeniledik. Merkez-kırsal ayırmadan mahallelerimize 35 milyon TL'yi aşan yatırımlarla yeni tesisler kazandırdık ya da mevcut tesisleri yenileyip sporseverlerin hizmetine sunduk."

ÇAMLIBEL MARİNA PROJESİ İLE MERSİN LİG ATLAYACAK

Çamlıbel Marina Projesi hakkında da bilgi veren Başkan Gültak, "Yaklaşık 60 bin metrekare kapalı alana sahip, birçok mağazanın olduğu önemli bir ticaret merkezinin bulunacağı proje, 450 teknenin yanaşacağı, su sporlarının yapılabileceği, amatör balıkçıların burada kalabileceği modern bir alan olmasının yanı sıra kentimizin cazibe merkezlerinden biri haline dönüşecek" dedi. Gültak, Mersin'e adeta lig atlatacak olan bu büyük vizyon projenin hayata geçmesiyle, başta Çamlıbel ve civarı olmak üzere tüm kent merkezinin canlanacağını ve herkesin kazanacağını dile getirdi.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANANA BURS

Başkan Gültak öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sağladıklarının da altını çizerek, Metropol Gökdelen binasında Etüt Merkezini hizmete açtıklarını belirtti. Merkezde, bugün 155 öğrenciye üniversite sınavına ücretsiz hazırlık kursu verildiğini kaydeden Başkan Gültak, gelecek yıl bu sayıyı bine çıkaracaklarını belirtti. Başkan Gültak, "Meclisimizden oybirliğiyle aldığımız kararla, 4 yıllık bölümü kazanan öğrencilerimize bin 200 TL; 2 yıllık bölüm kazanan öğrencilerimize de 500 TL öğrenim desteği sağlıyoruz. Akdeniz Belediyesi Eğitim Akademisi Programı'yla da yaklaşık 7 bin ortaokul ve lise öğrencimiz lise ve üniversite sınavlarına ücretsiz hazırlanabilecek" dedi.

YILMAZ GÜNEY GENÇLİK MERKEZİ AÇILIYOR

Gençlerin ders çalışıp kitap okuyabileceği, ücretsiz internet erişiminin olacağı Yılmaz Güney Gençlik Merkezi'nin hizmete açılacağını müjdeleyen Başkan Gültak, "Çocuklarımızın yarı olimpik havuzda yüzme kursu alabileceği, dileyen vatandaşlarımızın da düğün, nişan ve sünnet törenlerini yapabileceği 3 katlı merkez birkaç ay içinde hizmete açılacak" dedi.

KOOPERATİFÇİLİĞİ DESTEKLEDİK

Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını sağlayan üretime dönük güç birleşimlerine de büyük değer verdiklerini söyleyen Başkan Gültak, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile protokol imzaladıklarını belirterek şunları kaydetti; "Mersin'de, toplamda bin 592, aktif olarak ise 710 kadın girişimci mikro kredi kullanırken, ilçemizde ise 300'den fazla girişimci kadın bulunuyor. Belediye binamızda hizmet vermeye başladıktan sonra Mersin'deki kadınlara 4 milyon TL'nin üstünde kredi dağıtımı yapılmasına aracı olduk. Ayrıca 2019 yılında faaliyete geçen Kadın Emeği Diyarı'nda, 2'si kadın, 1'i engelli olmak üzere 3 kooperatifimiz aktif satış yapmaktadır. Bu kooperatiflerimizden kira, elektrik, su vs. gibi giderler için hiçbir ücret de alınmıyor."

750 KİŞİLİK FUTBOL SAHASI YAPILACAK

Özgürlük Mahallesi'nde Tırmıl Tepe bölgesine FIFA standartlarında 750 kişilik bir futbol sahası ve basketbol, voleybol, güreş gibi antrenmanların yapılabileceği kapalı bir salonu planladıklarını da kaydeden Başkan Gültak, şunları söyledi: "Söz konusu bölgede, belediyemize ait 38 dönümlük yerimiz var. Bu büyük spor yatırımının toplamda 15 dönüm üzerine yapılması planlanıyor. 23 dönümü de yeşil alan, park alanları, ayrıca kadınlar ve çocuklarımızın gezeceği, piknik yapabileceği bir alana çevireceğiz."