Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son dönemin enerji gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken, İsrail gazının taşınmasında en kısa ve ekonomik yolun Türkiye olduğuna işaret etti. CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyaretinden sonra dışişleri ve enerji bakanlarının temasların başlayacağını söylediğini anımsatarak, nisanda İsrail'e gitmeyi planladığını bildirdi. Dönmez, iki ülke arasındaki muhtemel bir boru hattı projesinin gerçekleşmesinin karşılıklı tarafların menfaatinin uyuşmasıyla alakalı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
500 KM'LİK HAT GEREK
"Projede yaklaşık 500-600 kilometrelik bir hat gerekiyor. Öbür tarafta, Avrupa'ya bundan en az 2-3 kat daha fazla boru hattı çekmek gerekiyordu. Bizim topraklarımızda zaten ulusal iletim sistemimiz var. Bir kısmı oradan rahatlıkla transfer edilebilir. Ama ileride daha yüksek hacimlerde bir miktarın taşınması gündeme gelirse, belki ilave boru hatları da yapmak gerebilir. Ama ilk etapta oradan gelebilecek bir gazı rahatlıkla hem ülke içerisinde hem yurtdışında taşıyabiliriz. Pazarlara gidecek en kısa ve ekonomik yol Türkiye'den geçiyor. Bir de enerji transferinde gerek gazda gerek elektrikte Swap mekanizmaları var, bunlar da kullanılabilir."
RUS GAZINDA SORUN YOK
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji arzında bir risk olmadığını vurgulayan Dönmez, mevcut durumun şu an Türkiye'yi etkilemeyeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde de bir gecikme olmadığına işaret etti. Dönmez, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisini ilk defa Türkiye'nin kullanacağına işaret ederek, "Bu 7'nci nesil, dünyadaki en son teknoloji gemi. Operasyonların daha hızlı daha güvenli olması açısından bir fark yaratacak" dedi. Doğalgaz desteklerinin ilk ödemelerinin martın ikinci yarısından itibaren başlayacağını anımsatan Dönmez, bu desteklerin yıllık bazda 450 lira ila 1150 lira arasında değişeceğini söyledi.
İSTANBUL'DA 7/24 KAR NÖBETİ
İstanbul ve çevresinde yoğun kar yağışı uyarısı olan bölgelerde 5 elektrik dağıtım bölgesi olduğunu söyleyen Dönmez, yaklaşık 4 bin 600 civarında personelin teyakkuzda olduğunu ve 7/24 tüm tedbirleri aldıklarını ifade etti.
VATANDAŞA 165 MİLYARLIK ENERJİ KATKISI
Enerji maliyetlerindeki artışların Türkiye'ye etkilerini de değerlendiren Dönmez, "Geçen yıl hükümetimiz vatandaşımıza bunun tamamını yansıtmadı. Hükümetimiz doğrudan ve dolaylı olarak desteklerle enerji sübvansiyonu adı altında 165 milyar liralık bir destek sağladı. 2022'de fiyat artışları artarak devam ediyor" diye konuştu. Bakan Dönmez, elektrikte 2022 itibarıyla yıllık ortalama bir hane 200 kilovat elektrik tükettiğinde yıllık faturasının 3 bin 24 lira olduğunu belirterek, "Eğer biz maliyetlerin hepsini faturaya yansıtmış olsaydık, bu tüketim bedeli yıllık 5 bin 976 lira olacaktı. Hükümetimiz bunun neredeyse 3 bin liralık kısmını karşılıyor. Hane halkı için ilk kademede yarı yarıya bir destek var. Doğalgazda daha büyük bir desteğimiz oldu."
PETROLDEKİ BU ARTIŞ MAKUL DEĞİL
Petrolde son haftalardaki artışın nedeninin Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş olduğunu anlatan Bakan Dönmez, Rusya'ya dönük Batılı ülkelerin aldığı yaptırım kararları bulunduğunu söyledi. Dönmez, bu fiyat seviyelerinin makul olmadığını gördüklerini ancak yüzde 92'sinin ithal edildiği bir üründeki fiyat artışlarını en düşük seviyede vatandaşa yansıtmanın gayreti içinde olduklarını ifade etti.
ZEYTİN DÜŞMANI DEĞİLİZ
Zeytin ağaçlarına ilişkin tartışmaya da değinen Bakan Dönmez, şöyle konuştu: "Biz zeytin düşmanı bir bakanlık değiliz. Bu düzenleme tüm maden alanlarını kapsamıyor. Bir zaruret hali varsa kesme değil taşıma yapılacak."