AHL böyle olacak! 85 milyonun bahçesi 1 yıl sonra açılacak

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin temeli yarın Erdoğan ve Bahçeli'nin de katılacağı törende dikilecek fidanlarla atılacak. İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta gerçekleşecek tören, 1 yıl sonra ise aynı tarihte bu kez açılış için yapılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk fidanlarının İstanbul'un fethinin yıldönümü 29 Mayıs'ta düzenlenecek törende dikileceğini, bahçenin ilk etabının açılışının gelecek yıl mayıs ayında fethin 570. yılında yapılacağını duyurdu. Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Kurum, yarın yapılacak temel atma töreniyle ilgili bilgi verdi. Bahçenin nasıl olacağını gösteren, içinde ağaç, oturma alanı ve yürüyüş parkuru bulunan örnek alanı da gezdiren Kurum, "Heyecanlıyız, mutluyuz ve büyük bir coşkuyla da pazar gününü bekliyoruz. Tüm ithamlara rağmen büyük bir coşku içerisinde hazırlıklarımız tamamlandı. İnşallah pazar günü tüm milletimizle birlikte hem fethimizi kutlayacağız hem de bütün vatandaşlarımızın geleceği millet bahçesini ilk fidanlarla buluşturacağız" dedi.

TÜRK YILDIZLARI TÖRENDE

Pazar günkü programın şölen havasında geçeceğini dile getiren Kurum, programda mehter takımı ve Yeniçerilerin olacağını, Türk Yıldızları'nın gösteri uçuşu gerçekleştireceğini, Esat Kabaklı ve Yücel Arzen konserinin düzenleneceğini, çeşitli etkinliklerle çevre ve doğa bilinci sağlanacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de konuşma yapacağını belirtti.

Programa 85 milyonu davet eden Kurum, "Sözde çevrecileri bu alana davet ediyoruz. İşte örneği buradadır. Yapmak istediğimiz proje buradadır. Milletimize kazandırmak istediğimiz eser buradadır" dedi. Muhalefetin millet bahçesi ile ilgili söylemlerini eleştiren Kurum şunları söyledi: "Muhalefetin tüm söylemlerine rağmen biz burada 5 milyon metrekarelik alanda ağaç dikeceğiz. Buraya 145 bin 300 ağaç dikeceğiz. Ağaçlarımız 40-50 yıllık ağaçlar olacak. Şehitler anısına diktiğimiz 350 yıllık zeytinimiz var."

BÖYLE OLACAK

Bakan Kurum, basın mensuplarına bahçenin nasıl olacağını gösteren, içinde ağaç, oturma alanı ve yürüyüş parkuru bulunan örnek alanı gezdirdi.

PROJEDE NELER VAR?

Millet bahçesi çevresinden bir duvar ile ayrılacak, girişteki yapılar ile külliye geleneği sürdürülecek.

Girişler 15 metre yüksekliğindeki Dua Kubbesi'nden olacak.

355 bin metrekarelik mevcut terminalin yüzde 75'i fuar ve bilim merkezine dönüştürülecek, geri kalan genel havacılık hizmeti vermeye devam edecek.

62 metrelik kubbe çapı, 100'er metrelik minareleri ile toplam 18 bin kişiye ibadet imkânı sağlayacak Cuma Camii Millet Bahçesi projeyi taçlandıracak.

Etkinlik Çayırı, 28 bin kişi kapasitesiyle büyük etkinliklere ev sahipliği yapacak.

2000 kişilik seyirci kapasiteli spor alanında aynı anda 300 kişi spor yapabilecek.

Millet bahçesinin kuzeyinde gençlik merkezi yanında 145 bin metrekarelik alanda yapılacak macera parkında gençler farklı deneyimler yaşayacak.

Projede 650 metre uzunluğunda kaykay pisti de yer alacak.

Türk bahçe kültüründe olduğu gibi pınarbaşıyla başlayarak tüm bahçeyi boylu boyunca akan bir dere yer alacak. Dere 2 bin 350 metre olacak.

PİSTLERDEN BİRİ AÇIK KALACAK

Millet Bahçesi'yle ilgili bilgi paylaşan Kurum, toplam 8,5 milyon metrekarelik alan bulunduğunu, Atatürk Havalimanı'nın bir pistini koruduklarını, bu alan dışındaki yaklaşık 5 milyon 36 bin metrekarelik alanın Millet Bahçesi olarak tasarlandığını ifade etti. Kurum, "Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, içleri rahat olsun. Burada yapılması gereken her şey vatandaşımızın huzuru için, refahı için için yapılıyor. Emin olun biz bu alanı hiçbir şekilde konuta, ticarete, imara açmıyoruz. Burada Atatürk Havalimanımız hizmet vermeye bir pistiyle devam edecek" dedi.