Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? CTE açık cezaevi izinleri ne zaman bitecek?

Kovid-19 salgını nedeniyle, ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezalarının infazına karar verilen yükümlülerin izin süreleri değiştirtilirdi. 15 Nisan 2020'de evlerine gönderilen mahkumların cezaevi izinleri 30 Kasım'da sona erecekti. Peki, Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? CTE açık cezaevi izinleri ne zaman bitecek?

Koronavirüs salgını sonrası, Sağlık Bakanlığı'nın önerisi ile mahkumlar, denetimli serbestlik tedbiriyle evlerine gönderilmişti. Geçtiğimiz haftalarda 5. Yargı Paketi'nin içeriğinde açık cezaevi izinlerine dair yeni detaylar yer aldı. Peki, Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? CTE açık cezaevi izinleri ne zaman bitecek?

AÇIK CEZAEVİ İZİNLERİ UZATILDI MI?

15 Nisan 2020'de denetimli serbestlik tedbiriyle evlerine gönderilen mahkumların izinleri 30 Kasım 2021'de sona erecekti. TBMM Genel Kurulu'nda İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Partilerin ortak önergesiyle kanun teklifine ihdas edilen maddeyle ceza infaz kurumlarındaki Kovid- 19 izinleriyle ilgili düzenlemede değişiklik yapıldı.

Mevcut düzenlemedeki açıklama ise şu şekilde;

"Kovid-19 izni" ile ilgili mevcut düzenlemedeki Sağlık Bakanlığının önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından "her defasında 2 ayı geçmemek üzere 9 kez uzatılabilir" şeklindeki ibare, "her defasında 2 ayı geçmemek üzere 12 kez uzatılabilir" olarak değiştiriliyor. Buna göre, salgın sebebiyle, açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlülerin bu kapsamdaki izin süresi 31 Mayıs 2022'ye kadar uzatılabilecek.

DÖNMEYENLER FİRARİ SAYILACAK!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de konuyla ilgili bir sunum yaptığı kabine toplantısında, iznin uzatılmamasının kararlaştırıldığı öğrenildi. Bu tarih itibariyle ceza süresi dolanlar geri cezaevine dönmeyecek. Ancak ceza süresi henüz dolmamış olanlara Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce cezalarının geri kalanını çekmesi gerektiği tebligatla bildirilecek.

Dönmeyenler firari sayılacak ve haklarında yakalama kararı çıkarılacak. İlgili kurumlar hükümlülerin cezaevlerine dönüş prosedürüyle ilgili yol haritası belirlemeye çalışıyor.