ABD-Çin cephesinde yeni aktörler: ''Sonik'' gizem

ABD ve Çin savaş teknolojileri öncelikli olmak üzere hava aracı gelişiminde hız yarışına girdi. Çin'de hipersonik bir yolcu uçağının geliştirildiği ortaya çıkarken ABD'de ''X-59 Sessiz Süpersonik Deneysel Savaş Uçağı'' fotoğraflandı.

Aksam.com.tr

Derleyen: Ceyhan Ünal

Çin'de ortaya çıkan raporlara göre, ülkedeki bilim insanları yeni bir hipersonik uçak geliştirdi.

Aksam.com.tr'nin derlediği habere göre, Çin'in hipersonik denemeler için rüzgar tüneli oluşturduğu biliniyordu fakat ortaya çıkan yeni raporlar ülkede bunun ötesinde gelişmelerin yaşandığını ortaya koydu. Yayımlanan raporlarda Çin'in hipersonik bir yolcu uçağı geliştirdiği ortaya çıktı.

Hız sistemleri üzerine çalışmalar yaptığı bilinen Çin'in bir ay önce nükleer yeteneklere sahip hipersonik silah sistemler geliştirdiği ortaya çıkmıştı.

SESSİZ SÜPERSONİK DENEYSEL SAVAŞ UÇAĞI

Çin cephesinde bu gelişmeler yaşanırken ABD'de fotoğrafçı, Aldo Boccaccio, Fort Worth Teksas'ta, 'X-59 Sessiz Süpersonik Deneysel Savaş Uçağı'nı fotoğraflamayı başardı.

Test sonrası Fort Worth, Teksas fabrikasına giderken çekilen fotoğraflarda, uçağın dışının mavi plastik bir malzemeyle kaplandığı görüldü.

X-59 QueSST, Amerikan Uzay Ajansı NASA için, Lockheed Martin tarafından geliştirilmekte olan deneysel bir uçak. Lockheed Martin, 2016 yılında sessiz bir süpersonik uçak geliştirme ihalesini kazandı ve o zamandan beri projede önemli ilerlemeler kaydedildi.

2018 yılından beri Skunk Works'ün Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nin Palmdale, California'daki tesisinde uçak üzerinde çalışmalar yapılıyor.

X-59 'QueSST' programının amacı, adından da anlaşılacağı gibi, ses hızından daha hızlı hareket eden uçaklarda sonik patlamaların sesini ve hissedilen etkisini büyük ölçüde azaltabilecek teknolojiyi bulmaya çalışmaktır.

X-59, tasarımı mümkün olduğunca basit ve düşük maliyetli tutmak için kullanılan yenilikçi bir tasarımdır.

Uçağın 2025 yılına kadar, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü için kullanılacak.

Uluslararası basın HİSAR O+ sistemlerini yazdı: Türkiye, S-400 ve Patriot'lara alternatif oluşturuyor

Dünyanın en hızlı 10 uçağı