Emeklilik için gün sayanları ilgilendiren bazı detaylar bulunuyor. Bazı şartlarda kişilere hemen maaş bağlanıyor. Sigorta giriş tarihinin emeklilik konusunda büyük önem taşıyor. Örneğin 1999 ila 2000 yıllarında sigortası başlayan kişiler aynı tarihlerde emekli olamıyor. Bununla birlikte bazı durumlarda da erken aylık bağlanma şansınız olabiliyor. Kadınlarda çocuk durumu nedeniyle 600 günden 2.200 güne kadar erken emeklilik hakkı tanınıyor. Erkeklerde de askerlik durumu bu süreyi geriye çekiyor.
8 SENE ERKEN EMEKLİLİK İMKANI
Kendi nam ve hesabına bağlı olarak 4B sigortalılık statüsünden emekli olmak isteyen vatandaşların ilk ticarete başladıkları tarih baz alınıyor. Bu doğrultuda 4 Ekim 2000 tarihi ve öncesi ticaret hayatına başlayan vatandaşlar, erken emeklilik için kollarını sıvadı.
Yapılan yenilikle beraber 4 Ekim 2000'den evvel 4B sigortalılık tescili olan esnaf, 20 Nisan 1982'ye dek tescilini geriye alabiliyor. Tescili daha önceki zamanları da ifade edebilmesi adına; sigorta başlangıcının aktif olduğu dönem itibarıyla vergi kaydı ve şirket ortağının bulunması gerekiyor. Vergi kaydı veya şirket ortaklığı olmayan fakat oda kaydı bulunanlar ise sigortasını 22 Mart 1985'e dek geri götürebilirler.
Erken emeklilik hakkının geçerli olduğu tarih 4 Ekim 2000 ve öncesi olarak belirleniyor. Bundan dolayı bu tarihin ardından yapılan tescillerde hak sahipliği olmaz.
6 YIL HAKKI VAR
Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor.
Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için yasalarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor.
Anneler bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık avantaj da elde ediliyor.
ASKERLİK SÜREYİ ÖNE ÇEKİYOR
Emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.