Pandemiyle yerli üretimi artırma yaklaşımları öne çıkarken, Türk çiftçisinin ürettiği ürünler 200 ülkeye ihraç edilerek 25 milyar dolar döviz geliri elde edildi. Verilere Türk çiftçisi, yıllık 118 milyon ton bitkisel üretim yapıyor. Türkiye 72 milyonun üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığına sahipken, yıllık 785 bin ton su ürünleri, 2,2 milyon ton da kanatlı sektöründe üretim hacmine ulaşmış durumda. Türk tarım ürünlerini 200 ülkeye ulaştıran ihracatçılar tarım ürün ithalatının düşmesi ve tarım ihracatının artması için çiftçinin üretime devam etmesi gerektiğini belirterek tarımsal üretime gençlerin de kazandırılmasını istediler.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Türkiye'nin potansiyelini ortaya koymak için doğru ve uzun vadeli politikalara ihtiyacı var. Yüksek teknolojili tarım uygulamalarına geçilmesi, bu alanda insan gücünün yetiştirilmesi, çiftçiye üretimin her aşamasında bilgi ve teknik yardım sunulması, daha etkin bir kooperatifçilik sisteminin hayata geçirilmesi gibi uygulamaların yer aldığı kapsamlı bir tarım düzenlemesine ihtiyaç var" diye konuştu.
GENÇLERE DESTEK
Türkiye'nin uzun vadede kalkınması için tarımın ve gençlerin gücüne her zaman inandıklarını aktaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise eğitimli gençlerin tarım sektöründe daha fazla yer alması çabası içinde olduklarının altını çizdi. Uçak, gençlerin sürdürülebilir tarım süreçlerine hâkim olmaları için "Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı"nı hayata geçirdiklerini ifade etti.
ORGANİK TARIM ŞART
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise; "Sağlıklı ve güvenli gıda peşinde koşan milyarlarca insan var. Günümüzde 500 milyon dolarlık ihracat potansiyeline ulaştık. Bu ihracatın yüzde 75'ini Ege Bölgesi gerçekleştiriyor. Organik üretim ve ihracatta büyüyebileceğimiz bir zemin var. Bunu kullanmalıyız. Böylece küresel ısınmanın etkilerini de azaltabiliriz" dedi.
ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜNDE VERİMLİLİĞE ODAKLANMALIYIZ
HUBUBATTA 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiye'nin gıda ihracatının son 1 yılda 24,5 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaşan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü olarak 10 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'nin gıda ihracatının yüzde 42'sini yaptıklarını aktardı. Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği bitkisel yağ, buğday, arpa, mısır, bakliyatlar başta olmak üzere Anadolu topraklarında yetişebilen tarım ürünlerinin üretiminin artması için yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini anlatan Öztürk, "Tarımsal üretimimizi doğru bir programla artırdığımız takdirde ihracatımız da artacaktır" dedi.