3 doz aşı Omicron'a karşı koruyor

Yeni varyantın üreme hızının Delta'ya oranla yüzde 34 daha fazla olduğunu vurgulayan Türk Toraks Derneği uyardı: “3 doz aşı şart. Aşılarınızı tamamlayıp tedbirlere uyarsanız yeni varyanta karşı koruma sağlarsınız.

Birçok Avrupa ülkesi Kovid aşılamalarına 5 yaş ve üzeri çocukları dahil etti, Omicron varyantı nedeniyle de yeniden kısıtlamalar başlattı. Yılbaşı kutlamalarının iptali, konserlerde kişi sayısının azaltılması ve sosyal mesafede 1.5 metre kuralına geri dönüldü. Türk TORAKS Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, tek tehlikenin Omicron varyantı olmadığını belirterek uyarılarda bulundu:

TAM AŞI ÖLÜMÜ ÖNLÜYOR

"Kovid'e karşı aşılanma, hastalığa karşı en iyi koruma yöntemi ancak tek başına yeterli değil, tedbir şart. İngiltere'de yapılan bir araştırmada Omicron varyantının üreme hızının Delta'ya göre yüzde 34 daha fazla olduğu saptandı. Ayrıca Delta'ya göre 2 kat daha bulaşıcı. 3'üncü doz olarak uygulanmış mRNA aşısının koruyuculuğu yüzde 55-80 arasında. 14 ülkede ve 38 milyondan fazla insanın değerlendirildiği 51 araştırma dikkate alınarak bir analiz hazırlandı. Bu analize göre tam doz (2) aşılı olmak enfeksiyondan yüzde 89.1 (BioNTech yüzde 91.2 ve Coronavac yüzde 65.7), hastaneye yatıştan yüzde 97.2 yoğun bakımdan yüzde 97.4, ölümden de yüzde 99 koruduğu tespit edildi. Şu ana kadar elde edilen veriler, yenidoğan dönemi dahil olmak üzere her yaştan çocuğun virüsle enfekte olduğunu, ağır hastalık bulguları geliştirdiklerini gösteriyor. Çocuklar şikayetleri olmadan da virüsü bulaştırabileceğinden çocuklara aşı uygulaması yayılımı azaltacaktır. Birçok ülkede 12 yaş üzeri çocuklarda erişkin ile aynı aşı dozu uygulanıyor; 5-11 yaş aralığındaki çocuklara erişkinlerde uygulanan dozun 3'te 1'i vuruluyor. Bizde de 5-11 yaş grubu için aşı hakkı tanımlanmalıdır. Ayrıca ülkemizde Omicron yayılmadan, maske-mesafe-hijyen kurallarına titizlikle uyulmalı, esnek ve dönüşümlü mesai uygulanmalı, toplu taşıma araçları dezenfekte edilmeli, toplu çalışılan yerlerde ve okullarda hızlı testler uygulanmalı."