2021'de 51 işlem yapıldı! Türk şirketlerine yatırımda Lüksemburg ilk sırada

Rekabet Kurumu'nun son beş yılda en çok karara bağladığı dosyaların alanları belli oldu. Karara bağlanan birleşme, devralma, ortak girişim ve özelleştirme dosyası sayısı da 2021 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 oranında arttı.

Rekabet Kurumu son beş yılda en çok, 'birleşme ve devralma, ortak girişim, özelleştirme' alanındaki dosyaları karara bağladı. 2021 yılında sonuçlandırılan toplam dosya sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 27 oranında artış gösterdi.

111 MİLYAR TL'Yİ AŞTI

Karara bağlanan birleşme, devralma, ortak girişim ve özelleştirme dosyası sayısı da 2021 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 oranında arttı. Rekabet Kurumu'na 2021 yılında toplam 309 birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi bildirilirken, bu işlemlerden 125'inde hedef şirketin Türkiye yasalarına göre kurulmuş şirketler olduğu görüldü. Hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalarla özelleştirme işlemlerinde bildirilen işlem bedeli yaklaşık 137.5 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Tüm tarafları Türkiye kökenli şirketlerden oluşan birleşme ve devralmaların toplam işlem değeri ise yaklaşık 15.9 milyar lira olarak tespit edilirken, yabancı yatırımcıların, Türk şirketlerine 51 ayrı işlemde yatırım yaptıkları görüldü. Geçen yıl Türkiye kökenli hedef şirketler için yapılan işlemlerde ilk sırada 10 işlemle Lüksemburg kökenli yatırımcılar bulunurken, Türk şirketlerinin konu olduğu işlemlerde öngörülen toplam yabancı yatırım 111.3 milyar lira oldu.

EN ÇOK İŞLEM ENERJİDE

Türkiye işlemlerinde 2021 yılında birleşme ve devralmalar içinde en çok işlem, 'elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı' alanında gerçekleşti. Söz konusu işlemler arasında en yüksek işlem değeri 'plastikten paketleme malzemeleri imalatı' alanında bildirildi. Kuruma geçen yıl bildirilen birleşme ve devralma işlemleri, son bildirim tarihinden ortalama 11 gün sonra karara bağlandı.