2 bin sayfalık rapor hazırlandı: ABD giderken Afgan sivilleri öldürdü

ABD ordusunun, Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin ortaya çıkan yeni bir rapor, yaşanan kaosta birçok sivil ve çok sayıda Taliban üyesinin Amerikan askerlerince öldürüldüğünü ortaya koydu.

Washington Post gazetesi, Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde, mahkeme kararıyla ABD Kara Kuvvetleri'nin 2 bin sayfalık Afganistan'dan çekilme ve tahliye sürecine ilişkin soruşturma raporuna erişti. Raporda, üst düzey askeri yetkililerin çekilmeye ilişkin değerlendirmelerinin yanı sıra daha önce duyurulmamış birkaç olay dikkat çekti.

ÇOK SAYIDA ÖLÜM

Soruşturma ekibine değerlendirmelerde bulunan ABD'li komutanlar, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'ndaki tahliyelerin ilk günlerinde meydana gelen bir karmaşada ABD askerlerinin 2 Taliban savaşçısını öldürdüğünü kaydetti.

Taliban üyelerinin, ABD askerlerine ve sivillere gözdağı verdiği için vurulduğu iddia edilen raporda, başka bir olayda da ABD'ye tahliyelerde destek veren Afgan özel kuvvetlerinden 1 kişinin yine Amerikan askerlerince öldürüldüğüne, 6 Afgan askerinin ise yaralandığına yer verildi.

İZDİHAM VE SES BOMBASI

Çekilmenin ilk dört gününde 4 Afgan sivilin izdihamda öldüğüne işaret edilen raporda, kapıdaki kalabalığı dağıtmak için bir ses bombasının atıldığı ve bunun sonucunda da 1 sivilin öldüğü kaydedildi.