Vatandaşlara yapılan destek ödemeleri için başvurular sürekli alınıyor. Pek çok başlık altında her ay kişi ya da hane başı yüzlerce TL destek ve yardım ödemesi sağlanıyor. Bu destekler arasında çeyiz desteği, işi görememezlik ödemesi, süt parası, doğal gaz ve elektrik yardımı gibi önemli destekler yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden verilen bazı ödemeler de bulunuyor. Banka hesabı olmayanlara da ödemeler PTT'den yapılıyor. Yardım ödemeleri hakkında merak edilen tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
DOĞAL GAZ DESTEĞİ VERİLİYOR
Doğal gaz yardımı ödemelerinin üçer aylık dönemler halinde yılda iki kez (mart ve ekim) gerçekleştirilmesi planlanıyor. Başvurusu kabul eden vatandaşlar, PTT'ye doğalgaz faturalarını ibraz ederek ödeme alabilecek.
ELEKTRİK DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Elektrik tüketimi desteğinden yararlanmak için ile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine müracaat edilmeli. Öte yandan kaymakamlıklar üzerinden bulunduğunuz bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da müracaat edebilirsiniz.
VERİLEN DESTEK ÖDEMELERİ NELERDİR?
Elektrik desteği
Doğal gaz desteği
İş görememezlik ödemesi
Çeyiz ödemesi
Süt parası
Eğitim desteği
Çeyiz desteği
SGK ŞAHIS ÖDEMELERİ NASIL SORGULANIR?
e-Devlet SGK sorgulama üzerinden kalan ödemelerinizi sorgulayabilirsiniz. İlk adım olarak e-Devlet'te yer alan arama alanına SGK şahıs ödemesi yazın.
Ardından karşınıza çıkan SGK şahıs ödeme sorgulama alanına tıklayarak adınıza yatırılan bir para olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
YAŞLIYA 1.084 TL
Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara ödenen maaş 828 liradan 1.084 lira 55 kuruşa çıkarıldı. Bu destekten yararlanmak için kişi başı gelir sınırı da bin 417 lira 80 kuruşa çıktı. 65 yaş aylığı için kişinin kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. Bu gelir kişi başı 1417 liranın altında ise maaş bağlanıyor.
EVDE BAKIMA 2.354TL
Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için sağlanan evde bakım desteği de 2 bin 354 liraya yükseldi. Hanede kişi başına düşen gelirin de artık 2 bin 835 liradan az olması gerekiyor. Gelir şartını taşıyanlar eğer yüzde 50 ve üzeri raporu olup bakıma muhtaç olduğu rapora yazılan yakınlarına bakıyorlarsa onlara her ay 2.354 TL maaş veriliyor.
EMZİRME ÖDENEĞİ
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır. 2019 yılı için emzirme ödeneği 180,00 TL, 2020 yılı için 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL olarak belirlenmiştir.
ÇEYİZ DESTEĞİ
27 yaşından önce ilk evliliklerini yapanlara devletten maddi destek geliyor. 'Çeyiz hesabı' ile kişi başı 16 bin liraya varan destek, iki tarafın da başvurması halinde iki katına çıkabiliyor. Bunun için evlenecek çiftin uyması gereken bazı kriterler bulunuyor. Kriterlere uyan çiftler, toplamda 32 bin liraya kadar devletten çeyiz hesabı desteği alabilecekler.
ENGELLİYE 865- 1.298 TL
Yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık 661 liradan 865,76 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 991 liradan bin 298 lira 63 kuruşa çıktı. Bu aylık için hanede kişi başına düşen gelir sınırı ise bin 417 lira oldu.
DOĞUM YARDIMI
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin" eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.