17 ülkede şifa dağıttı! Türk cerrah hekimleri eğitiyor

Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla 10 yılda 17 ülkeye yaptığı 40'tan fazla ziyarette binlerce çocuğu sağlığına kavuşturan Prof. Afşarlar, yerel hekimleri de eğiterek şifa dağıttı.

AA-DHA-İHA

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar, Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla 10 yılda 17 ülkeye yaptığı 40'tan fazla ziyarette binlerce çocuğu sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyor. Bir grup doktorla birlikte 2011'de Moldova'ya giden Afşarlar, Kovid-19 salgını başlangıcına kadar Bakanlık projeleriyle bulunduğu 17 ülkede binlerce çocuğu ameliyat etti. Hitit Üniversitesi ile Özbekistan Ulusal Çocuk Hastalıkları Merkezi arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında 5 kez Özbekistan'a giden Afşarlar, burada da üst düzey bilgi ve tecrübe gerektiren 200 civarında cerrahi operasyon yaptı. Afşarlar, gittiği ülkede çocuklara şifa dağıtmasının yanı sıra bilgi ve birikimlerini yerel hekimlerle paylaşarak o bölgede çocuk cerrahisinin gelişmesine de katkı sundu.

Prof. Çağatay hayatını çocuklara adadığını söyledi.

AMACIM KALICI İŞLER YAPMAK

Bugüne kadar Moğolistan, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Irak, Yemen, Cibuti, Somali, Sudan, Moritanya, Kenya, Kosova, Moldova (Gagavuz Özerk Yeri) ve Özbekistan'da 40'tan fazla programa katıldığını belirten Afşarlar, şöyle devam etti: "Çocuklara yardımcı olmaktan keyif alıyorum. Son 10 yılda 17 farklı ülkeye 40'tan fazla ziyaretim oldu. Gittiğim ülkelerde çocukları muayene ve tedavi ile kalmıyorum. Çocuk cerrahisindeki bilgi ve tecrübelerimi o ülkedeki hekimlere de aktarıyorum. Amacım yalnızca oradaki hastaların sorununu çözmek değil, kalıcı işler yapmak."

NADİR HASTALIKLARLA ÇOK KARŞILAŞTIK

Yurt dışı görevlerinde çocuklarda nadir görülen hastalıklarla da karşılaştığına işaret eden Afşarlar şöyle devam etti: "Yalnızca Özbekistan'daki ziyaretlerimizde bir yılda yaklaşık 200 ameliyat yaptık. Bunların hepsi özellikli, ağır ameliyatlar."