16 milyon liralık yatırımla 160 milyon euro ithalata fren

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 16 milyon liralık yatırımla kurulan Northtech İleri Teknoloji Fabrikası'nın, 160 milyon euroluk bir ithalatın önüne geçtiğini söyledi.

Yozgat'ta kurulan fabrikanın açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Öncelikle ithalatın önünü kesmeye çalışan firmamız yakında ihracata yönelecek" dedi. OSB'lere verdikleri desteklere değinen Varank, Northtech Elektronik'in bu fırsatı değerlendiren firmalardan biri olduğunu vurguladı. Varank, şöyle konuştu:

İHRACAT DA YAPACAK

"16 milyon liralık yatırımla kurulan bu fabrika 80 kişiye istihdam sağlıyor. Bu yenilikçi üretim tesisi sayesinde sinyalizasyon sistemleri, elektromekanik sistemleri, akıllı trafik sistemleri, yolcu bilgilendirme sistemleri ve tıbbi cihaz gibi yüksek teknolojili ürünlerin üretimi Yozgat'ta gerçekleştiriliyor. Northtech kurulduğundan beri demiryolu sinyalizasyon ekipmanları üreterek şu ana kadar daha önce yurtdışından ithal ettiğimiz yaklaşık 160 milyon euroluk ürünün Türkiye'de üretilmesini sağladı. Öncelikle ithalatın önünü kesmeye çalışan firmamız yakın zamanda ihracata yönelecek. Böylelikle cari dengeye katkı sağlayacak." Varank, salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi gelişmelerle daha önce Türkiye'ye uygulanan ambargolar gibi durumlarla 'Milli Teknoloji Hamlesi'nin öneminin görüldüğüne dikkati çekti.

ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI: TEKNOLOJİYE ODAKLANIN

Bakan Varank, cömert teşviklerle de yatırımcıların yanında olduklarını dile getirdi. Devlet olarak iş dünyası için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirten Bakan Varank, konuşmasına şöyle devam etti: "Ancak bilhassa orta yüksek ve yüksek teknolojili alanlara yatırım noktasında maalesef ülke olarak hâlâ istenilen seviyede değiliz. Özel sektör firmalarımızın bilhassa yazılım, elektronik, yapay zeka, nanoteknoloji, biyoteknoloji, dijital teknolojiler gibi alanlara daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor."