15 milyon turist bekleniyor! İstanbul'daki oteller yazı dolu geçirecek

İstanbul'a yeniden turist akını başladı. Otellerde doluluk oranı yüzde 90'lara yaklaşırken, yaz için de rezervasyonlar yüzde 50'leri buldu. Fiyatlar da artışa geçerken, turizmcilere göre, İstanbul bu sene 15 milyon turisti ağırlayacak.

Salgının etkisinin azalmasıyla yaz tatilini İstanbul'da geçirmek isteyen turistler, kente akın ediyor. İstanbul Otelciler Esnaf Odası'na göre, otellerdeki doluluk oranı yüzde 90'ı buldu. Yılın ilk 3 ayında Rusya'dan gelen turist sayısı yüzde 37'lik artışla 258 bine, İran'dan gelen yüzde 113.2 artışla 253 bine, Almanya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 164.5'lik artışla 226 bine yaklaştı. İstanbul Otelciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Yaşar, "Şu an 2 bin 100 otelden yüzde 90'a yakın bir doluluk yakaladık. Bu böyle devam edecek. Arap ülkelerinden gelecek turist sayısı çok artacak" diye konuştu.

FİYATLAR YÜKSELİYOR

Yaşar, şunları söyledi: "Haziran ayı için otellere rezervasyonlar yapıldı, yüzde 50'ye yakını dolu vaziyette. Özellikle İstanbul'da bu yıl haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında kültür turizminin mevsimi. Bu aylarda ciddi doluluk olacak. Arz talep dengesi düzeldikçe fiyatlar da yükseliyor. Daha önce 10 euroya düşen otellerimiz bugün 45 eurodan müşteri kabul ediyor. İstanbul'da yıl sonu itibarıyla turist sayısının 15 milyonu aşabileceğini tahmin ediyorum" dedi.

OTELLERDE YER YOK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise "Şu andaki rezervasyonlara göre mayısta İstanbul'da otellerde yer bulunamıyor. Haziran ve temmuz ayı için de bu ilgi devam ediyor. İstanbul'da en ölü sezon olarak nitelendirilen martta doluluk oranı yüzde 92'yi buldu. Bu oran, salgın öncesi dönemde bile yakalanamadı" dedi. Bünyesinde 400 oteli barındıran Old City Otelciler Platformu'nun başkanı Tarkan Akyüz ise, otel fiyatlarının çok uygun olmasından kaynaklı da turist yoğunluğu yaşandığını belirterek, "Doluluk oranlarımız yüzde 70 civarında. Beklentimiz yüksek. 2019 yılında 15 milyon turist ağırladık, 2020'de 1 milyon 800 bine düştü, 2021 yılında 6 milyonu yakaladık. Bu yıl 15 milyonları yakalayabilirsek mutlu olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

'GO TÜRKİYE' AÇIK ARA LİDER

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneğince (TURYİD) düzenlenen '3. Global Gastroekonomi Zirvesi'ne katıldı. Ersoy, turizmde tanıtım faaliyetlerinin önemine dikkati çekerek, "Şu anda dünyanın en etkili ve en fazla tanıtım yapan ülkesiyiz. 140 ülkede televizyon, basılı mecra ve dijital dünya olmak üzere ana ve hedef pazarlarımızda Türkiye'yi tanıtıyoruz. Alanında dünyanın en başarılı dijital platformlarından biri olan Go Türkiye portalımız üzerinden de sahip olduğumuz her ayrıcalığı ve değeri dünyaya anlatıyoruz. Go Türkiye geçen yıl 80 milyon tıklanma aldı. Bu yılki hedefimiz 200 milyon tıklanma. Şu an dünyada açık ara en çok tıklanma alan, ülke turizm tanıtım sitesi konumunda" dedi. Ersoy ayrıca, "Galataport 200'ü aşkın gemi rezervasyonuna sahip. Bu sayıyı da ikiye katlayabileceğimizi biliyoruz. Bu da İstanbul için yeni bir port ihtiyacının göstergesi" diye konuştu.

URFA'DA DEV KONGRE

Daha sonra 6. Heritage İstanbul'un açılışını da yapan Ersoy, "Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023'te Şanlıurfa'da 'Dünya Neolitik Kongresini' düzenleyeceğiz ve dünyaya son bilgileri buradan paylaşacağız" dedi.