EYT'de nihai karar gün yüzüne çıkıyor! Milyonları sevindirecek gelişme kapıda! Prim şartında dikkat çeken ayrıntı!

1,5 milyon EYT'li için tablolar yeniden şekilleniyor! Uzun zamandır gündemde yer alan EYT konusu nihayet çözüme kavuşuyor. Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) teknik çalışmalar sona erdi. Dün düzenlenen Kabine Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdeli açıklamalarda bulundu. Ocak ayında yasalaşması beklenen EYT'de ise prim şartı değişmeyeceği dikkat çeken başlıklardan oldu. Akıllara takılan diğer bir soru ise yaş şartı oldu.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için nefesler tutuldu. 1,5 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren konu dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nda da ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan merak edilen düzenlemeye dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Prim saymanın sona erdiği EYT'lilere müjdelenmişti. Gözler şimdi yaş şartının olup olmayacağına çevrildi.

PRİM SAYMAK TARİH OLUYOR!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi. Prim şartının değişmeyeceği belirtildi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Ocak ayında Meclis'e taşınacak.

Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olarak çalışmış fakat yaş şartına takılmış olan vatandaşların sorununu çözecek. Eylül 1999 öncesi prim şartlarına geri dönülmesi bekleniyor. Buna göre SSK'lı kadınlarda prim şartı 5 bin gün, Bağkur ve Emekli Sandığı'nda ise prim şartları kadınlarda 7200 erkeklerde 9 bin gün olarak uygulanıyor.

Ek olarak primi eksik olan vatandaşlar ise primlerini tamamlamak zorunda kalacak. EYT'de işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan destek verileceği duyurulmuştu. Böylelikle prim sayısı eksik olanlar bu şekilde tamamlama yapacaklar.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yıl başından önce arzumuz gündemden çıkartmaktır." dedi.

YAŞ ŞARTI GELECEK Mİ?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT ile ilgili soruları TRT Haber ekranında yanıtladı. Yaş şartı olmaması halinde en erken emeklilik yaşının 43 olacağını belirten Karakaş, "Vatandaş işe girdiği zaman hakkı olanı istiyor. O zaman emekli sandığı, 25 yılı doldurana emeklilik hakkı veriyordu. Bizim emeklilik sistemimizle çok oynandı. Geçmiş yıllarda 38 yaşında bile emeklilik mümkün olabiliyordu. Yaş olayına gelecek olursak, EYT ile ilgili bir paket hazırlandı. Yaş aralıklarının maliyetleri ve yaş şartı olmaksızın EYT düzenlemesinin maliyeti hesaplandı. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek" dedi.