139 bin 503 hektar yangına dayanıklı ağaçla yeşillenecek

Türkiye'de geçen yıl 500'ü aşkın noktada çıkan ve 15 gün süren yangınlar tarihi felaket olarak kayda geçti. En çok yanan türün kızılçam olduğunu belirten Prof. Dr. Tecimen, yangına dayanıklı ağaçlarla önlem alınacağını söyledi.

Türkiye'de 2012-2021 yıllarını kapsayan dönemde çıkan 27 bin 150 orman yangınında 226 bin 845 hektar ormanlık alan zarar görürken bu kaybın 139 bin 503 hektarı geçen yılki büyük orman yangınlarında gerçekleşti. Yangın sayısı bakımından son on yılın en yükseği olmamasına karşın, 2021'de, zarar gören alan miktarı, önceki 9 yılın toplamından çok daha yüksek oldu. Buna göre, son 10 yılda yangın kaynaklı ormanlık alan kaybının yüzde 61.5'i, geçen yılki yangınlarda gerçekleşti. Bunların önemli bölümünü ağustosta Antalya ile Muğla başta olmak üzere birkaç kentte 500'ü aşkın noktada çıkan, 15 gün süren, havadan ve karadan yapılan müdahalelerle söndürülen yangınlar oluşturdu.

ŞERİTLEME YAPACAĞIZ

İÜ Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Barış Tecimen, Türkiye'de en çok yanan ağaç türünün kızılçam olduğunu hatırlatarak alınacak önlemleri şöyle anlattı: "Kızılçam ormanlarının yangına olan duyarlılığı ve aynı zamanda yüksek adaptasyonu onları kendi yerleşiminde sürekli var edecek. Ancak biz kızılçam ağacı dayanıklı diye koruyarak orada tutabiliriz ama yangına dayanıklı ağaç türleriyle şerit ağaçlandırma yapmalıyız. Yangına sebep verecek insan temasının olduğu yerlerde yanıcı madde yükünün azaltılması da hem ormanlarımızı koruyup hem de doğal servetimizi daha sağlıklı hale getirecektir."

MÜDAHALE HIZI HAYATİ ÖNEMDE

"Yangın uçaklarının, helikopterlerin sağlanması, lojistik desteğin yapılması gerekiyor. Hızlı müdahalede bulunulursa yangının büyümesinin önüne geçilir ve kontrol altına alınabilir. Orman yangınına ilk müdahale edecek ekiplerin dinamik ve iyi bir eğitimle yetiştirilmiş kadrolardan oluşması, yangın gözetleme kulelerinin ve teknolojilerinin iyi bir şekilde kullanılıp yangın çıktığı andaki ihbarların, kontrol merkezlerince hızlı bir şekilde ulaştırılması çok önemli. Bunlar hızlı ve aktif bir şekilde yapılırsa uçak ve helikopter gibi desteklere ihtiyaç kalmadan yangını kontrol altına alabiliriz."

Geçen yıl çıkan yangında 75 bin hektar alanın kül olduğu Ma- navgat'ta 72 ton kızılçam tohumu filizlenmeye başladı.