130 milyar dolarlık proje! Türk müteahhitlerden Dubai'ye çıkarma

Türkiye'nin önde gelen 25 müteahhitlik ve altyapı firması Dubai'de proje sahipleriyle bir araya gelecek. ‘Yuvarlak Masa Toplantısı'nda 130 milyar dolarlık iş imkanı konuşulacak.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk özel sektörünün önde gelen şirketleri ile mevcut ikili ticaret hacmini artırmanın yanı sıra özellikle altyapı ve müteahhitlik alanında yeni işbirlikleri için Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) çıkarma yapmaya hazırlanıyor. DEİK'ten yapılan açıklama göre, Türkiye ile BAE arasında ikili ticarette yeni bir dönemin kapısını aralayacak ticari diplomasi atağı başlatan DEİK, 2022 yılı içinde 4 hedef sektör ile Dubai'ye çıkarma yapacak.

DEV PROJELER MASADA

DEİK, Dubai'deki ilk sektör buluşmasını "BAE-Türkiye İnşaat ve Müteahhitlik Alanında Ortaklıklar Yuvarlak Masa Toplantısı" ile gerçekleştirecek. 30 Mart'ta iki ülkenin önde gelen proje-altyapı ve müteahhitlik firmaları bir araya gelecek. DEİK ile BAE Ticaret ve Sanayi Odası Federasyonu işbirliğinde düzenlenecek toplantıda; konut, turistik tesis, havalimanı, demir yolu, kara yolu, alışveriş merkezi ve enerji alanlarında toplam 130 milyar dolar değerindeki dev projeler için yeni işbirliği fırsatları ele alınacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Başkanı Nail Olpak, şunları kaydetti: "Ülkemizin önde gelen 25 müteahhitlik ve altyapı firmasını Dubai'deki 30 civarında dev proje sahibi firma ve kurumla görüştüreceğiz. Bu toplantı, özel ve odaklanılmış bir görüşme trafiğine sahne olacak. Bugüne kadar yaklaşık 13 milyar dolar değerinde 141 proje üstlenen Türk müteahhitlik ve altyapı sektörünün bu toplantı sonrası da büyük başarılara imza atacağına inanıyoruz."

SIRADA ENERJİ VE SAĞLIK SEKTÖRLERİ VAR

Olpak, "Özellikle ve öncelikle bizim güçlü olduğumuz müteahhitlik ve altyapı alanında bizimle iş birliği yapmak istediklerini söylediler. Projeleri için bizim bu alanlarındaki güçlü kaslarımızdan faydalanmak istediklerini dile getirdiler" dedi. İlk olarak "inşaat ve müteahhitlik" sektörü için bir araya gelecek Türkiye ile BAE iş dünyası temsilcileri, sonraki aylarda sırasıyla "dijital teknolojiler, Türkiye'deki yatırım alanları, katılım bankacılığı ve 3. ülkelerde iş birliği" alanlarında düzenlenecek ticari diplomasi etkinlerinde karşılıklı ticaret fırsatlarını masaya yatıracak. Bunların yanı sıra yakın dönemde BAE iş dünyasının Türkiye'de ilgilendiği öncelikli alanlar olan enerji, sağlık, gıda ve tarım da gündemdeki sektörler olacak.