10 yıl sistemde kalan ekstra emekli maaşı alabiliyor! 2000 sonrası sigorta girişi olanlar...

10 yıl sistemde kalan ekstra emekli maaşı alabiliyor. 2000 sonrası sigorta girişi olanlar BES hakkında bilgi almak istiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi başladığı günden beri yoğun destek görüyor. Devlet tarafından sisteme katılan her vatandaşa brüt ücret üzerinden yüzde 30 katkı sağlanıyor. Ödeme miktarınız arttıkça alacağınız destek tutarı da artıyor. Öte yandan 10 yılda yaptığınız birikim sayesinde ilerleyen yıllarda iki maaş hakkına sahip oluyorsunuz.

Bireysel Emeklilik Sistemi devreye alındığı günden bu yana vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Çalıştığı dönemde BES'te parası biriken vatandaşlar ileride önemli bir gelir kaynağı elde ediyor. Devlet katkısı sayesinde cazip hale gelen sitem 10 yıl gibi bir sürede birikim sağlıyor. Çalışanlar bu sayede ileride iki maaş alma imkanı buluyor. BES'ten emekli olmak için 10 yıl süre ve 56 yaşını tamamlamanız yeterli oluyor. Ödemeleriniz sayesinde devlet tarafından verilen yüzde 30'luk desteği de alabiliyorsunuz.

KATKI YÜZDE 30'A YÜKSELDİ

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 2013 yılından bu yana uygulanan yüzde 25 devlet katkısı desteği, 5 puanlık artışla yüzde 30'a çıkıyor.

10 YIL VE 56 YAŞ ŞARTI...

Bireysel Emeklilik Sisteminde emekli olmanız için, sisteme ilk giriş tarihinizden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız gerekir. Emeklilik hakkınızı ileri bir tarihte de kullanabilirsiniz.

01 Ocak 2013 itibarı ile Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları için daha avantajlı bir dönem başladı. Bireysel emeklilik hesabına yatırılan her katkı payı için devlet %30 oranında katkı sağlıyor. Devlet katkısının üst limiti aylık brüt asgari ücretin %30'u kadardır.

Emekliliğe hak kazandığınızda elde edeceğiniz birikim tutarı, sisteme giriş yaşınız ve ödeme tutarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sistemin İşleyişi BES, birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.

3 MAAŞ 2 TAZMİNAT HAKKI DA DOĞUYOR

Özellikle devlet katkıları sistemi cazip hale getirirken 10 yıl gibi bir sürede emeklilik sunması da avantaj sağlıyor. Böylece çalışanlara hem sosyal güvenlik kurumundan hem de BES vasıtasıyla çifte emeklilik fırsatı sunulmuş oluyor. Öyle ki 2000 ve sonrasında işe girmiş olanlar çalışırken BES'ten emekli olup daha sonra SGK'dan ikinci emekliliklerine, dolayısıyla ikinci maaşlarına da kavuşacaklar.

Üstelik emekli olduktan sonra çalışırlarsa bir üçüncü maaş ve ikinci tazminat hakkı da doğmuş olacak. BES'ten emeklilik için veya toplu para için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak yeterli oluyor.