10 yıl sigortası dolan emekli olabiliyor! Koşullar belli oldu! SGK'dan direkt maaş bağlanacak

Emeklilik için gereken 3 şartı tamamlayan başvuru dilekçesini teslim ederek maaşlarına kavuşuyor. Ancak bazı koşullarda çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor. On yıl sigortası olan ve 1800 gün prim ödemesi olan kişiler tek bir koşulda hakkına kavuşuyor. Çalışma gücünü belirli bir oranda kaybeden kişiler için bu hak sağlanıyor. Kuruma dilekçeyle başvuru yapmak yeterli oluyor. Öte yandan askerlik ve doğum gibi bazı durumlarda da günler kısalabilir. Haberimizde konu hakkındaki bilgileri detaylıca paylaştık.

10 yıl sigortası dolan emekli olabiliyor! Koşullar belli oldu! SGK'dan direkt maaş bağlanacak. Çalışma hayatını sürdüren binlerce kişi gün sayarak emekli olacağı günü bekliyor. Maaş bağlanması için yasalarımızda temel 3 şart bulunuyor. Sigorta başlangıç tarihi, yaş ve prim gibi durumlar maaşın bağlanması için en önemli etkenler arasında. Ancak bazı koşullarda kişilere erken emeklilik hakkı da veriliyor.

10 YIL SİGORTAYLA EMEKLİ OLUNABİLİYOR

Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;

En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,

Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması

Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

YAŞ ŞARTI YOK

Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için yaş şartı aranmıyor. Ancak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün prim ödemiş olmaları şart. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmıyor ve 1800 gün prim yeterli oluyor.

TEK BİR DİLEKÇEYLE MAAŞ BAĞLANIYOR

Sigortalı veya sigortalının işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmalıdır.

Kişi yazılı olarak başvurunun ardından yetkili sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevkini yaptıracaktır. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu, sigortalının maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar vermektedir.

2 şartta emeklilik yaşı düşüyor! Ekstra 2.190 gün avantajı da var! 50, 51 yaşına giren herkese...

84 milyona yeni maaş! Asgari ücretli, emekli, memur, çalışana ek zam geliyor! Virgülü virgülüne değişecek!