Türkiye'nin aktif büyüklüğü en yüksek 10 mevduat bankası, ilk çeyrekte 50.2 milyar lira kâr elde ederken, ekonomiye 4.6 trilyon liranın üzerinde destek sağladı. Salgın etkisiyle geçen yılın ilk çeyreğinde kârlarında istenilen artışları yakalayamayan bankalar, bu yılın ilk çeyreğinde baz etkisinin de katkısıyla kârda üç haneli artışlar gördü. İlk çeyrekte en yüksek kârı 8.4 milyar lira ile İş Bankası elde etti. İş Bankası geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla kârını yüzde 355 artırdı. Garanti BBVA, 8.2 milyar lira ile ikinci, Akbank 8 milyar lira ile üçüncü, Yapı Kredi 7.3 milyar lira ile dördüncü ve Ziraat Bankası 6.7 milyar lira beşinci sırada yer aldı. En büyük 10 bankanın kârı geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 324 oranında artış gösterdi. Türkiye'nin en büyük 10 mevduat bankasının mart sonu itibarıyla aktif büyüklüğü ise 8 trilyon lirayı aştı. Geçen yıl sonuna kıyasla bu bankaların aktif büyüklüğü yüzde 10.3 artış gösterdi.
ZİRAAT BANKASI LİDER
Ziraat Bankası, 1.5 trilyon lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korudu. Bankanın aktif büyüklüğü, 3 aylık dönemde yüzde 9.6 arttı. Sektörün en yüksek ikinci aktifine sahip banka VakıfBank oldu. VakıfBank, bu dönemde aktifini yüzde 9.7 artışla 1.1 trilyon liraya taşıdı. İş Bankası da mart sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü 1 trilyon liranın üzerine çıkardı. Böylece aktif büyüklüğü 1 trilyon lirayı aşan banka sayısı 3'e çıktı. İş Bankası ayrıca özel bankalar arasında en yüksek aktif büyüklüğe sahip banka unvanını da koruyor.
KREDİ DESTEĞİ 4.6 TRİLYON LİRAYI AŞTI
Bankaların reel sektör, KOBİ'ler, esnaf ve tüketiciye desteği sürüyor. Mart sonu itibarıyla 10 bankanın kredi stoku 4 trilyon 631 milyar liraya ulaştı. Kredi desteği en yüksek banka 865.7 milyar lirayla Ziraat Bankası oldu. Bankanın, ilk çeyrek kredi stokundaki artışı yüzde 11.2 oldu. Ziraat Bankası'nın ardından kredi stoku en yüksek bankalar 661.8 milyar lirayla VakıfBank, 585.4 milyar lirayla Halkbank, 556.8 milyar lirayla İş Bankası ve 491.2 milyar lirayla Garanti BBVA.