1 puanlık kurumlar vergisi indirimi yürürlükte

İhracat ve üretim faaliyetinden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasına ilişkin esaslar belirlendi. Söz konusu tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların da münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançları için kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanacak.

KİMLER FAYDALANACAK?

Sanayi sicil belgesi kapsamında üretilen ürünlerin ihraç edilmesi halinde de üretimden elde edilen kazanç olarak 1 puan indirim yapılacak. Hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan mükellefler, 1 Ocak 2022'den itibaren üretim ve ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için bu 1 puanlık indirimden faydalanabilecek. Düzenleme uyarınca, ihracat ve üretimden elde edilen kazancın ticari bilanço karına oranlaması suretiyle safi kurum kazancı içindeki payı tespit edilerek 1 puan indirim uygulanacak matrah bulunacak. İndirim veya istisnaya tabi tutularak üzerinden vergi hesaplanmayan kazançlar için 1 puan indirim uygulanmayacak.