1 günden ne olacak deyip geçen bin pişman! Emeklilik 1 ila 5 yıl öne çekiliyor! 48, 49, 50 yaşı dolan herkes...

Emeklilik yaşı bu şartlarda 1 ila 5 yıl geriye çekiliyor. SGK üzerinden sigortalı olan vatandaşlar erken emeklilik koşulları hakkında detayları bilmek istiyor. Vatandaşlara bazı durum ve şartlarda dilekçesini teslim edip erken emekli olma şansı tanınıyor. Elbette bunun için bazı koşullara uymanız gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) erken emeklilik hakkı tanıyan bu şartları merak edenler için kapsamlı bir şekilde açıklıyor.

aksam.com.tr

Sigortalılıkta bir günlük sigorta bile gelecekte maaşınızın bağlanacağı dönemde karşınıza çıkıyor. Tek günlük sigorta bazen emekliliği bir yıl kadar öne çekiyor. Ülkemizde bir çalışanın emekli olabilmesi için üç şarta bakılıyor. Bu şartlar arasında sigorta giriş tarihi, prim ve yaş şartı yer alıyor. Tüm şartları tamamlayanların maaşı ise belirtilen tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bağlanıyor. Bazı durumlarda kişiye erken emekli olma şansı da veriliyor.

1 GÜN DEYİP GEÇMEYİN!

Hatta bazı durumlarda bir günlük borçlanma dahi emeklilik tarihini 1 yıl öne çekme imkanı sağlıyor.

2 ŞARTTA ERKEN EMEKLİLİK

1- Kadınlarda çocuk durumu

2- Erkeklerde askerlik vazifesi

KADINLARA SÜREYİ 6 YIL ÖNE ÇEKİYOR

Doğum yapan kadınlara 2 yıldan 6 yıla kadar erken emeklilik hakkı tanınıyor. Doğumdan sonra çocuklarının bakımını üstlenen anneler iş hayatından uzak kaldığı için doğum borçlanmasına giderek maaşına erken kavuşuyor.

Bütün kadın çalışanlar her bir çocuk için en az 2 yıl kazanıyor. SSK Bağ-Kur fark etmeksizin tüm kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor.

ASKERLİK HİZMETİ EN AZ 5 AY KAZANDIRIYOR

Askerlik vazifesini yerine getiren milyonlarca kişi askerlik borçlanması sayesinde erken emekli olabiliyor. Örneğin prim sigorta süresi ve yaş şartını bir erkek çalışan bu yolla daha erken tarihte emeklilik hakkına kavuşuyor.

Ayrıca sigortalı çalışmadan önce askerliğini yapanlar prim günü eksik olmasa da borçlanmaya gidiyor. Bu sayede de daha erken tarihte emekli olabiliyor.