İsrail'in Gazze'deki son planı “Morag ekseni” nedir?

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Gazze Şeridi'nin güneyinde “Morag ekseni” olarak adlandırdığı bölgenin ele geçirildiğini duyurdu. Peki “Morag” ismi nereden geliyor, bu planın hedefi ne ve plan hakkında neler biliniyor?

AA

"Morag ekseni" olarak adlandırılan bölge çoğunlukla Han Yunus ile Refah arasında yer alan ve Gazze Şeridi boyunca doğudan batıya uzanan tarım arazilerinden oluşuyor.

İşgalci İsrail ordusunun daha önce sözde "insani bölge" olarak belirlediği ve ülke içinde yerinden edilmiş Filistinlilere sığınmalarını söylediği bölgeleri de kapsayan bölge bu gelişmelere rağmen İsrail ordusu tarafından sürekli olarak saldırı altında tutuldu.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kullandığı "Morag" ismi, 1972 ile 2005 yılları arasında bölgede kurulan yasadışı bir İsrail yerleşimine atıfta bulunuyor.

Netanyahu'nun bölgeyi "ele geçirme" hedefi, bölgenin ikinci bir Philadelphia Koridoru olacağı ve Gazze topraklarını bölerek "böl, parçala, yönet" stratejisi ile Gazze'nin işgalini kolaylaştıracak bir adım olarak görülüyor.

Zira; İsrail kara ve hava kuvvetleri, geçen ay kuşatma altındaki bölgeyi bombalamaya yeniden başladığından bu yana Gazze Şeridi'nin bu bölgesine askeri konuşlandırmalar geçekleştiriyor.

İsrail Ordusu, yeniden saldırıları başlattığı geçtiğimiz aydan bu yana 1.000'den fazla, Ekim 2023'ten bu yana ise 50.400'den fazla Filistinliyi öldürdü. Askerler savaştan önce yoğun bir nüfusa sahip olan kentin önde gelen yerleşim bölgelerine baskınlar düzenleyerek aralarında infaz edilen sağlık görevlilerinin de bulunduğu sivilleri ayrım gözetmeksizin öldürürken on binlerce kişiyi de yaya olarak kaçmaya zorladı.

İsrail ordusunun amacının Refah'ı "kuşatmak" olduğunu açıkca belirtiyor.

TRUMP'IN PLANI İÇİN AÇILAN KAPI

İsrail Kanal 12'ye göre bu plan kapsamında Han Yunus ve Refah'ın birbirinden ayrılması, ordunun ABD Başkanı Donand Trump'ın Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden çıkarılması önerisini hayata geçirme planının bir parçası olacak.

Hareetz Gazetesi'nde yer alan bir makalede ise planın amacının; "Refah'ı Han Yunus'tan ayırarak Gazze Şeridi'ni bölmek ve rehinelerimizi bize vermeleri için baskıyı adım adım arttırmak olduğunu belirtildi.

İsrail işgal güçleri daha önce de belirli bölgeler üzerindeki baskıyı arttırmaya yönelik askeri stratejinin bir parçası olarak Gazze'nin kuzeyinde "Morag ekseni"ne paralel olarak doğudan batıya koridorları kontrol etmeye çalışmıştı.

Savaşın başlangıcında, Gazze Şehri ile Gazze'nin merkezi arasında bulunan ve enklavın kuzeyi ile güneyi arasındaki insan hareketini engelleyen Netzarim Koridoru olarak adlandırılan bölgeyi kontrol ediyorlardı.

ANLAŞMAYI İHLAL ETTİLER

Daha sonra Ocak ayında Hamas ile imzalanan ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak koridordan çekildiler, ancak İsrail 18 Mart'ta Gazze'ye yönelik geniş çaplı saldırılarına yeniden başladığında bu anlaşmayı ihlal etti.

Ateşkesten önce İsrail güçleri, tüm Filistinlileri Gazze'den sürgün etmeyi amaçlayan ve "Generallerin Planı" olarak adlandırılan planın bir parçası olarak Gazze Şehri ile kuzey Gazze vilayeti arasındaki bölgenin çoğunu da kontrol ediyordu.

Şu anda İsrail güçleri Gazze'nin Mısır sınırı boyunca uzanan ve Refah'ın güneyinde yer alan Philadelphi Koridorunu da kontrol ediyor.

Ocak ayında imzalanan ateşkes anlaşmasının şartlarına göre İsrail güçlerinin ilk aşamanın sonunda Philadelphi Koridoru'ndan çekilmesi gerekiyordu ancak İsrail bu maddeye de uymadı.