Çin Tayvan işgali konusunda ne planlıyor? 3 senaryo ve olası sonuçları

Çin'in tarihsel bir hedefi olarak tanımlanan Tayvan'ı ele geçirme planı ABD'nin ilave gümrük vergileri sonrası daha da önem kazandı. ABD'nin Çin ile savaşının gümrük tarifelerinin ötesine geçmesi halinde Tayvan muhtemel bir savaş alanı olacak. Çin Ordu Sözcüsü, Tayvan Adası'nı kuşatan ve 2 gün süren tatbikatlarda tüm görevlerin yerine getirildiğini bildirirken, Çin'in Tayvan işgaline dair 3 senaryo ve olası sonuçları ele aldık...

AA

Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Amerika'ya üretimi geri getirmek için" gümrük tarifelerini kullanma stratejisine yanıt olarak, ABD ile her türlü "savaşa" hazır olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Ancak Çin ile savaşın gümrük tarifelerinin ötesine geçmesi halinde Tayvan muhtemel bir savaş alanı olacaktır.

Çin Komünist Partisi Tayvan'ı almak istiyor ve Çin elitleri tarafından, Tayvan'ı ele geçirmek Çin'in "tarihsel" bir hedefi olarak tanımlanıyor.

Uzmanlara göre; Tayvan sadece bir ada değil, jeopolitik olarak çok kıymetli, kendi kendini yöneten bir ada. Stratejik olarak ise ada, Japonya'dan Filipinler'e uzanan ve doğal bir barikat olan Ada Zinciri'nin en önemli parçası.

Pekin için Tayvan'ı ele geçirmek, bölgeye ve Asya'nın kenarlarına hükmetmek anlamına geliyor.

ABD içinse, adanın kontrolünü elinden kaçırmak büyük bir darbe demek. Zira Çin'in Tayvan'ı hakimiyeti Guam'a kadar uzanacak ve Amerika'nın Pasifik kalkanını parçalayacak.

ÇİN'İN PLANI NE?

Son aylarda Çin, Tayvan çevresinde geniş çaplı tatbikatlar düzenliyor. Şubat ayında, ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Komutanı Amiral Samuel Paparo, bu tatbikatların Tayvan'ın komünist Çin ile zorla yeniden birleşmesi için "tatbikat değil; prova" olduğunu iddia etti.

Askeri uzmanlara göre; Çin'in Tayvan'ı ele geçirmek için üç temel senaryosu var.

SENARYO 1: ABLUKA

Çin donanması geniş askeri ağı ile Tayvan Boğazı'nı bir ölüm bölgesine dönüştürebilir.

Zira Tayvan'ın gıdasının yüzde 90'ı ve doğal gazının tamamı adaya gemilerle geliyor ve eğer lojistik hatları keserseniz ada aylar içinde açlıktan ölünecek bir alana dönüşebilir.

Böyle bir durumda Tayvan'ın ABD dahil olmak üzere müttefiklerinden destek alması da oldukça zor olacaktır. Zira; Çin'in 11 uçak gemisi ve saldırı denizaltıları bu alanı, ABD Donanması ve müttefikleri için bir atış poligonuna dönüştürebilir.

ABD'nin tepkisine gelince, ABD muhtemelen Çin'e saldırmak yerine bu ablukayı dağıtmaya çalışacak ve adayı kontrol altına almak için bir çabaya girişecektir. ABD, bölgede bulunan deniz ve hava gücüyle ablukaya saldıracak ve Çin'in saldırı gruplarını dağıtmaya çalışacaktır.

SENARYO 2: SÜRPRİZ SALDIRI

Çin füzelerinin bir sabah ansızın Tayvan'ın savunmasını vurduğu, bilgisayar korsanlarının Tayvan'ın elektrik şebekesini çökerttiği ve Çin donanmasının 100.000 asker ile Tayvan sahillerine indiği bir senaryo, bir gün ansızın hayata geçirilebilir.

Böyle bir senaryo da amaç, ABD ve Tayvan'ın diğer müttefiklerinin müdahale etmeye fırsat bulamadan, Çin'in Tayvan'ın tüm kurumlarını ve askeri sistemini kontrol altına alması için gerçekleşecektir.

Zira Tayvan'ın düşüşü Çin'in kıyılardaki hakimiyetini güçlendirecek, Japonya ve Filipinler'i korkutarak boyun eğmelerini sağlayacaktır.

Ancak bu bir kumar bölgeyi uzun yıllar sürecel bir kaosa sürükleyebilir. Hindistan, Avustralya ve hatta Güney Kore bile devreye girerek Asya'nın bir savaş arenasına dönüşmesine neden olabilir.

ABD ise böyle bir senaryoya sert ve hızlı bir şekilde karşılık verirse, Japonya ve Guam'da önceden konumlandırılmış ABD bombardıman uçakları ve derinliklerde dolaşan denizaltılar Çin'in ikmal hatlarını hedef alır ve bölge tam anlamı ile bir kaosa sürüklenebilir.

SENARYO 3: ANLAŞMAYA AÇIK SÜRPRİZ

Çin için Tayvan'ı birkaç gün içinde ele geçirmek ve dünyaya tamamlanmış bir anlaşma sunmak seçenek olarak ortaya çıkabilir.

Bu; kararlı eylem, maksimum güç, düşmanın iradesini tek darbede ezmek gibi kavramlarla tanımlanan bir savaş stratejisidir.

Bu senaryoya göre savaş, silahlı bir siyasettir ve sahada gücü eline alan masada da güçlü olacak yaklaşımı üzerine kurgulanmıştır.

Zira Tayvan'ı almak bölgedeki Ada Zinciri'ni parçalayarak Çin'e Pasifik'in deniz yollarını teslim almasını sağlayacaktır. Tayvan'da bulunan yarı iletken fabrikaları ise Çin için trilyon dolarlık bir bonus olacaktır.

Tayvan'ı ve çevresindeki lojistik hatlarını ele geçirmiş olan bir Çin, 370 gemisi, denizaltıları ve hava gücü ile ABD başta olmak üzere Tayvan'ın müttefiklerinin tamamına bir anlaşma sunarak onları kötünün iyisine razı etmeyi deneyebilir.

SONUÇ

Özetle Çin'in Tayvan'e ele geçirmek için askeri uzmanlar tarafından ortaya konulan bu üç farklı senaryo üzerinden hareket edebilir.

Şüphesiz olarak tüm senaryolarda riskler yüksek ve böyle bir gelişme, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa küresel güçleri savaş alanında birebir karşı karşıya getirebilir.

Bu da, Tayvan'ın olası işgalinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden çok daha büyük bir küresel tehlike olduğunu ortaya koymaktadır.