Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 2021 ne zaman başlıyor?

Kış lastiği takma zorunluluğu önümüzdeki aylarda başlıyor. Trafik kanunlarına göre her yıl kış aylarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin belirli dönemlerinde iklim şatlarına göre zorunlu tutulmaktadır. Söz konusu havaların soğuması ile gündeme gelen kış lastiği takma zorunluluğu ile ilgili merak edilen detayları bu haberimizde derledik.

Zorunlu kış lastiği uygulaması yaklaşıyor. Her yıl belirlenen tarihlerde şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu uygulanmaktadır. Havaların soğuması ile birlikte gündeme gelen "Kış lastiği ne zaman takılacak, ticari araçlar için zorunlu mu, hangi araçlar için geçerli, takmamanın cezası ne kadar?" soruların yanıtları merak konusu oldu.

KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILACAK?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık 2021 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2022 tarihinde sona erecektir. Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanacak.

TİCARİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu bulunmamasına karşın can ve mal güvenliği açısından tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.

Uygulamayla kış şartları için önlemini almayan araçların ulaşımı aksatması ve vatandaşların mağdur olmasının önlenmesine çalışılıyor.

Kış lastiklerinin, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlaması gibi özellikleri bulunuyor.

KIŞ LASTİĞİ "HUSUSİ" DEĞİL, "TİCARİ" ARAÇLARDA ZORUNLU

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.

Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

KIŞ LASTİĞİ CEZASI NE KADAR?

Kurala uymayan araçların sürücülerine 835 TL ceza kesilecek.