Zika tehdidi yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsünün Brezilya ve Kolombiya başta olmak üzere 33 ülkeye yayıldığını açıkladı. Kolombiya’daki vakaların 3 bin 177’sinin hamile olduğu açıklandı.

Zika virüsüyle ilgili bir rapor yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü, 33 ülkenin Ocak 2014 ila 5 Şubat 2016 tarihleri arasında Zika virüsü salgınını bildirdiği, altı ülkede de virüsün görüldüğü yönünde dolaylı veriler bulunduğunu kaydetti. 

Kolombiya'da yüksek alarm

Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsünün Latin Amerika’da yayılmaya devam edeceği öngörüsünde de bulundu. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ülkesindeki Zika virüslü sayısının 25 bin 645 olduğunu açıkladı. Santos ayrıca, bunların 3 bin 177'nin hamile olduğunu kaydetti. 

'6 ay hamile kalmayın' çağrısı

Kolombiya'da yerel medyada ülkede Zika virüslü birçok kadının kürtaj yapmaya çalıştığı ifade edilirken, hükümet, kadınlara yaptığı çağrıda en az 6 ay çocuk yapmayı ertelemelerini istedi. 

Avustralya 500 bin dolar verdi

Avustralya, Zika ile mücadele için Pasifik ülkelerinde 500 bin dolarlık yardım yapma kararı aldı. Zika virüsünü taşıyan sivrisinekler, ABD'de Teksas'ta, Florida ve New Jersey'in doğu kıyılarında görülüyor. Virüs, Porto Riko ve Florida'nın 4 ilçesinde olağanüstü hal ilan edilmesine neden olmuştu.

Türkiye risk altında değil

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye'de Zika virüsü riski bulunmadığını belirterek "Bizde culex dediğimiz bir başka sivrisinek yaygın. Türk toplumu için bu enfeksiyon, bir önem teşkil etmiyor" dedi.  

THY’den hastalığa önlem

Zika’dan korunma yöntemlerini içeren bir metin hazırlayan THY Sağlık Başkanlığı, alınması gereken önlemleri tüm uçuculara duyurdu. THY ,9 binden fazla kabin personeli ve 5 bine yakın pilota yönelik yayınladığı ‘Zika’ duyurusunda alınması gereken önlemleri sıraladı: Uzun kollu tişörtler, eldiven, kolları ve bacakları örtecek pamuklu giysiler giyinin. Sinek kovucu spreyleri vücudun sivrisineklere maruz kalacak açık deri bölümlerine uygulayın. Riskli bölgelerde kalınan süre boyunca gerekmedikçe açık alanlarda bulunmayın. Bulunması halinde, otel odasında cibinlik kullanın ve klimayı açık bırakın.” 

THY, G.Amerika kıtasında sadece Brezilya’ya direkt sefer yapıyor. w SÜLEYMAN ŞEN