Zeytinyağı ihracatında hedef 1 milyar dolar

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde bu yıl 18'ncisi düzenlenen Zeytinyağı ve Turizm Festivali'nde ilk hasat yapılırken, üreticinin gözü 1 Kasım'da kalkması beklenen zeytinyağı ihracat yasağına çevrildi.

Akşam- İlhan Çulha

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde bu yıl 18'ncisi düzenlenen Zeytinyağı ve Turizm Festivali'nde ilk hasat yapılırken, üreticinin gözü 1 Kasım'da kalkması beklenen zeytinyağı ihracat yasağına çevrildi. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, zeytinyağı üreticilerinin 500 milyon dolarlık ihracat hedefini geçtiğini, yasağın kalkmasının ardından ihracatın 750 milyon doları geçeceğini söyledi.

140 BİN TON İHRACAT

Yüzde 55'lik zeytinyağı üretimiyle Ayvalık'ın Türkiye'nin üretim merkezi olduğunun altını çizen Uçar, "Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde üretimimiz 420 bin tondu, bu yıl 250 bin ton üretim beklentimiz var. Yaklaşık %40 civarında üretim kaybı bekliyoruz" dedi. Şu ana kadar 140 bin ton civarında zeytinyağı ihracatının gerçekleştirildiğini söyleyen Uçar, "İhracat rakamımız 590 milyon doları geçti, 650 - 700 milyon dolara doğru devam ediyor. Bu yıl 750 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatıyla sezonu kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Uluslararası piyasada yaşanan dalgalanmayı lehimize çevirebilirsek, 1 milyar dolar civarında bir ihracat gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

RAF ÖMRÜ 1 YIL

Zeytinyağında depolama sorununa değinen Ali Uçar, "Ambalajlı yağın raf ömrü bir yıldır. Bu oran Ayvalık zeytinyağında 2 yıldır. Depolama sorunun çözülmesi halinde hem fiyat oranının dengelenmesini hem de ürünün bozulmamasını önleyeceğiz. Güneş görmemesi ve oda sıcaklığında tutulması gerekiyor" dedi.

KOMANDOLAR KORUYOR

Zeytinde yükselen fiyatların ardından bölgede yaşanan hırsızlık sorunlarına dikkat çeken Başkan Uçar, "Üretici sorununu çözmek için güvenlik güçleri tedbirlerini artırdı. İki komando tugayı Ayvalık bölgesinde zeytini koruyor" dedi.