Zeytinlik yasa tasarısı nedir, ne anlama geliyor? Ünlü sanatçı Tarkan’ın da tepki gösterdiği zeytinlik yasa tasarısı kamuoyunda tartışma konusu oldu. Tam adı “Zeytinliklerin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun” olan zeytinlik yasa tasarısı tartışması uzun bir süre devam edeceğe benziyor. İşte, zeytinlik yasa tasarısı hakkında merak edilenler. Tam adı “Zeytinliklerin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun” olan 3573 sayılı kanunda yapılması öngörülen değişiklikle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle zeytinlikleri fabrika gibi sanayi alanlarına açıyor. Tasarıdaki değişikliğe göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası haricinde toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan herhangi bir tesisin yapılmasına dair kesin yasak kaldırılıyor.
ZEYTİNLİK YASA TASARISI NEDİR?
Tasarıdaki değişikliğe göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası haricinde toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan herhangi bir tesisin yapılmasına dair kesin yasak kaldırılıyor.
Yasa maddesinde “Alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından” izin verilebileceğini söylüyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Meclis'teki siyasi partilerin grup başkanlarıyla gerçekleştirdiği iç tüzük konulu toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Meclis'in tatil takvimiyle ilgili bilgi veren AK Parti'li Elitaş, "Bazı düzenlemeler tamamlandıktan sonra TBMM, 15 Temmuz'a kadar ara verecek. 15 Temmuz'da, 15 Temmuz'la ilgili bir anmayla ilgili olağanüstü toplantı gerçekleştireceğiz. Daha sonra 12 Eylül ya da 19 Eylül tarihinde TBMM, çalışmalarına devam edecek" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Sanayi Üretimi Reform tasarısında yer alan zeytinlik alanları ilgilendiren düzenlemenin köpürtülerek, doğru olmayan bir şekilde 'zeytin yasası' haline getirildiğini savundu.
Zeytinlikle ilgili düzenlemenin komisyona çekileceğini açıklayan Elitaş, şöyle konuştu:
"Üretim paketinin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenleme, komisyona çekilecek. O düzenleme, komisyona geri çekilecek ve diğer maddelerin görüşülmesine devam edilecek. Hem Tarım Bakanlığının hem Sanayi Bakanlığının hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hem de Orman Bakanlığının bu konuyla ilgili görüşleri alındıktan sonra taraflarla da bu konu değerlendirilmiş olacak. En uygun ve doğru düzenlemenin yapılmasını arzu ediyoruz. Komisyon, o maddeyi yeniden görüşecek. Ya aynen kabul edebilir ya da komisyon değiştirerek, kabul edilebilir"
TARKAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Tarkan zeytinlik tasarına tepki gösteren ilk isim oldu. Sanatçı Twitter hesabından şunları yazdı :