Yeliz COŞKUN
Kanserin oluşumunda genetik faktörlerin de etkisi söz konusu olmakla birlikte sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, alkol ve tütün kullanımı gibi kalıtsal olmayan faktörler ciddi risk unsurlarıdır. Organik olmayan gıda maddelerinde yüksek oranda kimyasal bulunuyor. Bu nedenle en iyisi mevsimin sebze ve meyvelerini tüketmektir. İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen İrem Gündoğan, kanserden korunmada olmazsa olmaz besinleri anlattı:
SOYA SAĞLIK DEPOSU
Sarımsak: Hem tümör oluşumunu hem tümör gelişimini engeller. Omega 3 kaynakları olan balıkların haftada 2-3 kez tüketilmesinde fayda var. Ceviz: Her gün 3-4 adet tüketin. Kırmızı meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, çilek ve nar gibi kırmızı meyveler anti-kanser özelliktedir. Brokoli/ Brüksel lahanası: Tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatma etkisi vardır. Soya fasulyesi: Mesane kanserini önler, ancak meme kanserinde kaçınılması gereken besindir. Yeşil çay, kefir ve zerdeçal da çeşitli kanser türlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.
KEMOTERAPİ ALANLAR İÇİN ÖNERİLER
Kemoterapi sürecinde bulantı ve kusmaya karşı neler yapılmalı? Besin çeşitliliği sağlanmalı, az ve sık beslenme yapılmalıdır. Tat duyusu değişikliği sebebiyle besinler önce az miktarda denenmeli, kişinin reaksiyonuna göre devam edilmeli, istemediği yiyeceğe karşı zorlanmamalıdır. Zencefil, nane ve limonlu içecekler kullanılabilir. Yüksek yağlı yiyecekler bulantıyı artırır. Patates püresi, yağsız tost ve krakerler daha sık kullanılabilir. Kusma oluyorsa sıvı alımı artırılmalıdır. Ağız kuruluğu oluyorsa 1-2 saatte bir, 1 bardak ılık suya çeyrek çay kaşığı karbonat ve 1/8 çay kaşığı tuz katılarak yapılan karışımla gargara yapılıp durulanmalıdır.
HANGİ YİYECEK HANGİ KANSERDEN KORUR?
Zerdeçal (kurkumin): Kolon, pankreas, meme kanseri. Yeşil çay: Meme, prostat kanserleri. Soya fasulyesi: Prostat, mesane kanserleri. Kırmızı meyveler: Kolon ve prostat kanserleri. Brokoli: Kolon kanseri.