Zaman köprü satılacak zaman değil

İtalyan Astaldi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki payının satışı için görüşmeler yaparken, büyük ortak IC Holding’in patronu Çeçen, “Köprü satılacak zaman değil. Seçim sonrası Türkiye yeni döneme girdi” diyor.

Şenay Büyükköşdere

İtalyan inşaat şirketi Astaldi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi, önceki gün İstanbul’daki üçüncü köprüde sahip oldukları yüzde 33 payın satışı için yapılan görüşmelerin ileri aşamaya geldiğini açıkladı. Türk ortak IC Holding ise ‘Dönem Türkiye’de mal satılacak dönem değil’ düşüncesinde... 

İŞTAHLARI KABARDI 

IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini belirterek, “Yabancılar da bunun farkında. Bu yüzden iştahları kabardı. Türkiye’deki projelere ilgileri arttı. Seçimden sonra kapımızı aşındıranların sayısı da çoğaldı. 3. Köprü’ye Avrupa’dan ve Uzakdoğu’dan ilgi var. Ancak böyle bir ortamda satış yapmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Türkiye’deki projeler artık çok daha kıymetli olacak. Bundan sonra Türkiye’de her şeyin değeri artacak” diye konuştu. 

ÖNCE BİZE SORACAK

İtalyan ortak Astaldi’nin açıklamasını sorduğumuzda ise Çeçen, “Onların hisseleri elden çıkarmak gibi bir niyeti vardı. Görüşme konusunda ise “konuşun bakalım ne olacak’ dedim. Fakat ortak olarak bizim alım önceliğimiz var. Dolayısıyla kesin karar verdiklerinde önce bize sormak zorundalar” şeklinde konuştu.

BİZ DE SATIN ALABİLİRİZ

İbrahim Çeçen, bu durumda İtalyanların hisselerini de almayı düşünebileceklerini belirterek, “Onların hisselerini almak ve yüzde 100 hisseye sahip olmak bizim için avantajlı olabilir” diye ekledi. Yapılan sözleşmeye göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2026 yılına kadar özel sektör tarafından işletilecek. 

26 AĞUSTOS 2016’DA AÇILMIŞTI 

İstanbul’un iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2016’da, Malazgirt Zaferi’nin ve Büyük Taarruz’un başladığı tarih olan 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda dünya liderinin katılıldığı törenle açılmıştı. Erdoğan açılış konuşmasında; “Köprünün temelini büyük coşkuyla attık. Dalga geçenler oldu. ‘Yaptırmayacağız’ diyenler oldu. Biz ‘yapacağız’ dedik ve yaptık” diye konuşmuştu.   

1.4 MİLYAR $ DEĞER BİÇİLDİ 

Öte yandan Global Yatırım Holding’in, Londra merkezli Centricus Asset Management ve Çinli bir yatırımcının yer aldığı ortak girişim grubuyla İstanbul üçüncü köprü hisse alımı için tespit sürecini sürdürdüğü ve kısa süre içinde Astaldi’ye teklif sunacağı iddia ediliyor. Grubun İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü işletmesini 1.3 - 1.4 milyar dolarda değerlediğini belirtilirken, köprüdeki yüzde 33’lük Astaldi hissesini 467 milyon dolara kadar değerlendiği ifade ediliyor. Astaldi internet sitesindeki sunumda, hisselerinin beklenen değerinin 350 milyon euro olduğunu belirtti.