Yüzde 65'lik ‘zam'an aşımı! Özel okullardan tavan zammına süre sınırı

Milli Eğitim Bakanlığı özel okullardaki fiyat artışlarına karşı geçtiğimiz yıl olduğu gibi tavan oran getirdi.

HABER MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanlığı özel okullardaki fiyat artışlarına karşı geçtiğimiz yıl olduğu gibi tavan oran getirdi. Buna göre, 2023- 2024 eğitim öğretim yılında özel okul zam oranı yüzde 65 olarak açıklandı. Ancak özel okulların zam sınırını ek hizmetler ve yemek ücretleri için fahiş ücretler talep ederek aşması tepki çekti. Bununla yetinmeyen bazı eğitim kurumları, devletin koyduğu yüzde 65'lik oranı 'erken kayıt fırsatı'ymış gibi gösterip ücretlere süre sınırı getirdi. Belirlenen zaman aralığında kayıt yapılmadığı takdirde ekstra zamlı tarifenin geçerli olacağını duyuran okullar, bu yöntemle velilere erken kayıt baskısı yapıyor.

1 GÜNDE 35 BİN TL FARK

Daha yeni yüzde 65 zam uygulayan ve yemek ücretlerini yüzde 450 artıran Beylikdüzü'ndeki bir özel okul, 10 Şubat'a kadar toplam 110 bin bin lira isterken, o tarihten sonra yapılacak kayıtlar için 140 bin lira talep etti. Bahçeşehir'deki bir özel okul ise 31 Ocak'a kadar 72 bin lira olan kayıt ücretinin 1 Şubat'ta 107 bin lira olacağını açıkladı.

Özel okullar, devletin koyduğu yüzde 65'lik zam oranını sanki 'Erken kayıt fırsatı' gibi gösterip süre sınırı getirdi.

İki-üç hafta içinde kayıt yaptırmayan öğrencilerin ailelerine yüzde 50'lere varan ekstra zamlı ücretler dayatıldı.

Aynı kurumlar, daha önce de yemek, kırtasiye, sosyal etkinlik fiyatlarında sınır olmaksı- zın fahiş artışlar yapmıştı.

Sınırın çok üzerinde zamlarla karşılaşan velilerin çözüm beklediği konular ise şunlar:

VELİLERİ İSYAN ETTİREN 5 KONU

* MEB'in özel okul ücretlerine getirdiği yüzde 65'lik zam tavanı 1, 5 ve 9. sınıflar için uygulanmıyor. Aynı okulda devam edip kademe değiştiren öğrencilere fahiş fiyat zamları uygulanıyor.

* Eğitim ücretine getirilen yüzde 65 tavan sınırı yemek ücretlerine getirilmediği için fahiş zamlarla bu oran deliniyor. Beylikdüzü'nde 2022-2023 döneminde yemek için 7 bin lira isteyen bir özel okul, 2023-2024 dönemi için 31 bin lira istedi.

* İsteğe bağlı yemek ücretini zorun tutan bazı özel okullar, "Kantinleri kapatacağız" diyerek velilere dayatmada bulunuyor.

* 'Sosyal etkinlik' ve 'gezi' adı altında ek ücretler alınarak yüzde 65'lik zam sınırı aşılıyor.

* Kitap, kıyafet ve kırtasiye ürünleri, piyasa fiyatlarının çok üzerinde velilere satılıyor.