Yusufeli'nde hüzünlü taşınma

Artvin'de Çoruh Nehri üzerine yapılan baraj nedeniyle sular altında kalacak olan Yusufeli yeni yerleşim yerine taşınıyor. Tek katlı yeni evlerine yerleşen yöre halkı sevinç ve hüznü bir arada yaşıyor.

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak Yusufeli İlçesi'nin yeni yerleşim yerinde taşınma süreci başladı. Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3'üncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, 5 bin konut, 270 işyeriyle 9 bin 430 dönüm tarım arazisini sular altında bırakacak. İlçenin yeni yerleşim yerine taşınması kapsamında, Yansıtıcılar mevkisinde 24 milyon metreküp kazı ve 11 milyon metreküp dolguyla 153 hektar elde edildi.

152 YILLIK TARİHTE 7'NCİ YER

3 ayrı bölgede, 10 etap halinde sürdürülen yeni yerleşim yerindeki altyapı çalışmalarıyla hükümet konağı, emniyet, jandarma, adliye, ilk ve ortaokul, lise, müftülük, öğretmenevi gibi kamu binaları tamamlandı. 7 farklı köyde yöresel mimaride, 2'şer katlı toplam 520 köy evi inşa edildi. 152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7'nci kez taşınacak olan Yusufeli'nde yöre halkı, anılarını geride bırakmanın hüznü ile yeni evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. İşhan Köyü muhtarı Nusret Koç, "Köylülerimiz şu anda yavaş yavaş taşınmaya başladı. Biz de elimizden geldiği kadar kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.