Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB'in yeni çağrısını Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Turcorn 100 Programı Tanıtım Töreni sonrasında duyurdu. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Varank, özetle şunları söyledi:
HIZLANDIRMA PROGRAMI
Kamuoyuna yeni bir destek programından bahsetmek istiyorum. Yeni girişimlerin, start-up'ların, filiz girişimlerin büyümesi gerekiyor. Yeni pazarlara açılması gerekiyor. Bunun farklı mekanizmaları var. Bunlardan bir tanesi de hızlandırma programları gerçekleştirmek.
TEKNOPARKLAR DA FAYDALANABİLECEK
Hızlandırma programlarıyla potansiyel taşıyan filiz şirketlerimizi, start-up'larımızı yurt dışına götüreceğiz. Oradaki networklere dahil edeceğiz. Orada mentörlük desteği almalarını, danışmanlık desteği almalarını, ürünlerini pazarlamalarını ya da ticarileşmiş fikirlerini daha hızlı yatırıma dönüştürmelerini destekleyeceğiz. Bu hızlandırma programından start-up'larımızın yanı sıra Türkiye'de yatırım fonları, teknoparklar da faydalanabilecek.
50 BİN DOLARA KADAR
Biz burada girişim başına 50 bin dolara kadar destek vereceğiz. Bu programa seçilen start-up'lar, filiz girişimler bir network olarak grup olarak ya da tek başına yurt dışındaki hızlandırma programlarına gidecekler. Biz onların oradaki masraflarını 50 bin dolara kadar karşılamış olacağız.
BAŞVURULAR AÇILDI
Buradan çağrıyı yapmış olayım. Hızlandırma programına başvurular bugün itibarıyla açıldı. KOSGEB'den hızlandırma programına başvurmak isteyen özellikle teknoloji tabanlı start-up'larımız bugün başvurabilir. Yurt dışındaki hızlandırma programlarına dahil olup bizden 50 bin dolarlık destek alabilirler. Bunun neticesinde, firmalarımız hızlı bir şekilde büyüyecek, gelişecek, yeni pazarlara açılacaklar. Satışlarını artıracak, ihracat yapabilecek ve yatırım alacaklar.
BUGÜN BAŞLADI
Ben buradan girişimcilik ekosistemine çağrıyı yenileyim. Teknoloji tabanlı girişimcilerimiz yurt dışı hızlandırma programına başvurularını bugün itibarıyla KOSGEB'den yapabilirler, bizden 50 bin dolara kadar destek alabilirler. Hayırlı, uğurlu olsun.
HEDEFLERDEN BİRİ İHRACAT
Yurt Dışı Hızlandırıcı Destek Programı, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri Türkiye'de gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlara açılmasını hedefliyor. Yerli teknoloji yoğun start-up'ların uluslararası girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer almasını ve bu sayede ihracatın arttırılmasını amaçlıyor.
SANAL PROGRAMLAR DA DAHİL
Program ile yenilikçi işletmeler fiziksel, sanal ve hibrit olarak düzenlenen hızlandırıcı programlarına hem bireysel hem de organizasyon kapsamında katılım sağlayabilecek. Destek programı kapsamında her bir işletme için 50 bin dolara kadar, organizasyon kapsamında düzenlenmesi durumunda ise düzenleyici kuruluşa 25 bin dolara kadar destek verilecek.
GERİ ÖDEMESİZ DESTEK
Geri ödemesiz bu destekte gider gerçekleşme belgesi aranmayacak ve destek oranı uygulanmayacak. Program ile işletmeler eğitim ve mentorluk, yatırımcılarla görüşme, uluslararası pazarlara ulaşılmasını kolaylaştıracak ağlara erişim konularında desteklenecek. Demo day benzeri etkinliklere katılımın yanı sıra gidecek personelin konaklaması, günlük harcaması ve ulaşım giderleri de destek kapsamında olacak.