Yurdun temelini ‘toprağı'yla attı

Nobel ödüllü Türk bilimadamı Prof. Aziz Sancar'la eşinin adını taşıyan vakıfa ait yurdun temeli Kuzey Karolina'da atıldı. Törene Sancar'ın hemşerisi Mardinli öğrenci Yılmaz Acar da katıldı.

AA

ABD'de Aziz ve Gwen Sancar Vakfı, inşa edilecek yurt binası için tören düzenledi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'ın da katıldığı temel atma töreninin en özel konuklarından biri Aziz Sancar'ın memleketi Mardin'den geldi. Çobanlık yaparken tam burslu kazandığı İbn Haldun Üniversitesi'ni birincilikle bitiren; Chicago Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi yüksek lisansına da kabul edilen Yılmaz Acar, idolü olan Nobel ödüllü Türk bilim adamıyla tanışma mutluluğunu yaşadı. Mardin'den Kuzey Karolina'ya gelmenin kolay olmadığını belirten Yılmaz, "Aziz Sancar çok misafirperver ve sıcakkanlı bir şekilde karşıladı. Kendisini hayranlıkla takip ediyorum" dedi. Aziz Sancar'ın tavsiye ettiği gibi Amerika'daki eğitiminden sonra Türkiye'ye döneceğini söyleyen Acar, "Kendisi zamanında uygun şartları bulup Türkiye'ye dönememiş, araştırmalarını ülkemizde yapamamıştı. Fakat bizim zamanımızda işler değişti" diye konuştu.

Yılmaz Acar, törenden sonra Aziz Sancar'la sohbet etti.

TÜRK ÖĞRENCİLERE YUVA OLACAK

Yurt binası, Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi yerleşkesine inşa ediliyor. Tamamlandığında 8 Türk bursiyere, ABD'deki bilimsel çalışmaları boyunca barınma ve bilimsel çalışmalarını yürütme imkanı sağlanacak.

AKŞAM, Yılmaz Acar'ın Chicago'ya uzanan hikayesini 10 Ağustos'ta manşetine taşımıştı.