Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş: Pandemide dünya Türkçe öğrendi

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, uzaktan eğitim modeliyle yüzden fazla ülkede 65 bin kişiye Türkçe eğitim verildiğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Türkçenin dünya dili olması için küresel ölçekte eğitim ve kültür faaliyetleri yürüten Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş pandemi döneminde Türkçeye olan ilginin arttığını ifade etti. AKŞAM'a konuşan Ateş, pandemi döneminde uzaktan eğitim modeli ile yüzden fazla ülkede 65 bin kişiye Türkçe eğitim verildiğini açıklayarak "Amacımız Türkçe'nin uluslararası bilim ve iletişim dili olmasını sağlamak" şeklinde konuştu. Ateş şunları kaydetti:

"2009 yılında kurulan enstitümüz Türk kültürü, dili ve insanı ile dünya insanları arasında bağ kurmak için tüm gücüyle çalışıyor. Kültürel alışveriş faaliyetlerimiz de devam ediyor. Örneğin Kudüs'te Arap filmleri etkinlikleri düzenlerken diğer yandan Rusya'da Nazım Hikmet'i anma etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. 53 ülkede 62 merkezimiz ile yoğun şekilde dilimiz ve ülkemizin tanıtılması için çalışmaktayız. Sene sonuna kadar da 70 merkeze çıkmayı planlıyoruz.

Pandemi döneminde etkinliklerimizi yeni koşullara adapte ettik. İlk olarak İtalya'da başlattığımız uzaktan Türkçe eğitim çalışmamız ile 100'den fazla ülkede 65 bin kişiye Türkçe öğrettik. Kültürel faaliyetlerimizi dijital ortama aktardık. Türkiye'nin ve Türkçenin tanıtılması kapsamında askerlerimiz bulunduğu bölgelerde de çalışmalarımızı yürütüyoruz. Afrin'de, El Bab'da, Irak'ta ve Libya'da Türk dili ve kültürünü tanıtıyoruz."

ULUSLARARASI DİL HEDEFİ

"Önümüzdeki dönemde üç önemli amacımız bulunmakta. Amaçlarımızı Türkçenin uluslararası bilim ve iletişim dili olmasını sağlamak, Anadolu kültür-yaşam tarzını ve evrensel değerlere katkısını tanıtmak ve öğretmek ile yabancı ülkelerdeki yerel personeli eğiterek Türkçenin yayılmasını sağlamak olarak özetleyebilirim."