Yunanistan'da ‘Tayfun' paniği

Yunan basını, Başkan Erdoğan'ın ‘Bir gece ansızın gelebiliriz' sözlerinin ardından bu kez yerli füze ‘Tayfun'u manşetlere taşıdı.

Rize-Artvin Havalimanı hizmete girdikten sonra tarihi günlerinden birini yaşadı. Roketsan tarafından geliştirilen Tayfun 'Kısa Menzilli Balistik Füze' (SRBM) sisteminin test atışı bu bölgeden gerçekleştirildi. TSK'nın elinde TAYFUN muadili bir füze bulunmadığı gerçeğine işaret eden uzmanlar, Ankara'nın böylesine bir kabiliyete kendi imkanlarıyla ulaşmasının sahadaki dengeleri doğrudan değiştireceğini belirtti. Milli Savunma Bakanlığı'na ait aprondan Sinop açıklarına doğru yapılan atışta, 561 kilometre uzaklıktaki hedef başarılı bir şekilde vuruldu. Böylece Türkiye ilk kez 300 km barajını aştığını dünyaya ilan etmiş oldu.

BLOOMBERG: GİZLİCE ÜRETİLDİ

Füze denemesi, uluslararası medyanın da gündemine oturdu. ABD basınından Bloomberg, "Türkiye, gizlice üretilen balistik füzeyi test etti" diye yazdı. Haberde, "Tayfun olarak adlandırılan gizli füze projesi birkaç yıldır devam ediyor" notuna yer verildi.

MENZİLİ İZMİR-ATİNA'NIN 2 KATI

Yunanistan basınından Proto Thema gazetesi, füze ile ilgili "Yunanistan kapsama alanında" şeklindeki yorumlara yer verdi. "Tayfun"un birkaç testten geçtikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine katılacağı ayrıntısına dikkat çekildi. 'Türkiye tehdidi nasıl yükseltiyor' sorusunu soran Ta Nea ise haberinde 'Füzenin kat ettiği mesafe İzmir ile Atina arasındaki mesafenin iki katı' diye yazdı.

KATHİMERİNİ: BALİSTİK FÜZE TESTİ

Yunan basınından Kathimerini, "Türkiye tehditleri tekrarladı, füze denemesi yaptı" başlığını kullandı. Gazete, Türk yetkililerin projeyle ilgili herhangi bir bilgiyi açıklamayı reddettiğinin altını çizdi ve projenin büyük bir gizlilikle yürütüldüğünün altını çizdi. Skai ise füze denemesini 'Güç gösterisi' olarak yorumladı. Eleftherostypos, 'tüm komşu devletlerin askeri çevrelerinde derin endişeye neden oldu' dedi.