Yunanistan Türkçeyi yasaklıyor

Batı Trakya'da Türk kimliğini yok sayan Atina, devlet dairelerinde Türkçe konuşulmaması yönünde baskı yapıyor, içinde Türk geçen dernek ve kurumları da kapatıyor.

AA

Yunanistan'ın Türklere yönelik baskıları devam ediyor. Atina, Batı Trakya'da Türk azınlığın varlığını kabul etmiyor ve inkar ediyor. Ciddi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu, "Türk kimliğinin inkarı birçok sorunu beraberinde getiriyor. Batı Trakya Türkleri için "Türk azınlık" yerine "Müslüman azınlık" ifadesini kullanan Atina yönetiminin, bu grubun kimliğini yıllardır görmezden geliyor" dedi.

TÜRKÇE İSİME İZİN YOK

Türk kimliğinin inkar edilmesinin temel sorun olduğunun altını çizen Ahmetoğlu, İTB'nin isminde Türk ifadesi geçtiği için Yunan mahkemeleri tarafından kapatıldığını söyledi. Kendilerini Türk olarak tanımlayan kurum ve kişilerin, hedef haline getirildiklerini belirten Ahmetoğlu, Batı Trakya'daki devlet dairelerinde Türkçe konuşulmaması yönünde baskı yapıldığını anlattı.

BURASI TÜRKİYE DEĞİL

Gümülcine'nin merkezinde işletme sahibi bir Batı Trakyalı, kendi dükkanında Türkçe konuştuğu için Yunan müşterileri tarafından uyarıldığını anlattı. Bir lise öğrencisi de, "Yunan arkadaşlarımın yanında telefonda ailemle bile Yunanca konuşuyorum" ifadesini kullandı. Gümülcineli lise öğrencisi kız da okulda arkadaşlarıyla Türkçe konuşurken, Yunanlar tarafından "Burası Türkiye değil. Türkçe konuşmak istiyorsan Türkiye'ye git şeklinde uyarıldım" dedi.