Yunan adım adım geriyor

Milli Savunma kaynakları, Türkiye'yi Ege'de gerginlik yaratmakla suçlayan Atina'nın uluslararası toplumu yanılttığını, gayriaskeri statüdeki bölgeler de dahil pek çok yerde arama ve tatbikata giriştiğini belirtti.

TCG Çeşme araştırma gemisinin Kuzey Ege'nin uluslararası sularında bilimsel ve teknik araştırmalarına başlamasını bahane ederek Türkiye'yi gerginlik yaratmakla suçlayan Atina'ya yanıt Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından geldi. Yunanistan'ın, Türkiye ile "istişari görüşmelerin" başladığı 25 Ocak'tan bu yana "Ege'de tatbikattan denizaltı görevlerine kadar birçok faaliyeti yerine getirdiğini bildiren kaynaklar, Çeşme gemisinin ise 1976 Bern Mutabakatı'na uygun davrandığını vurguladı.

ADALAR 'SİLAHLI'

Atina'nın uluslararası toplumu aleni şekilde yanıltılmaya çalıştığını belirten kaynaklar, Yunanistan'ın AEGAEO araştırma gemisi tarafından Girit ile Mora Yarımadası arasındaki uluslararası suları da kapsayan deniz alanlarında su altı çalışmaları yaptığı, 20 gemi ve çok sayıda hava unsuruyla Şimşek-21 Tatbikatı'na katıldığı, 17 Mart-27 Nisan arasında gayri askeri statüdeki Bozbaba, Semadirek, Limni, Taşoz, Midilli, Sakız ve Sisam adaları yakınlarında denizaltı faaliyetlerine giriştiği açıklandı.

Atina'nın arama faaliyetlerinin çoğu uluslararası sularda.

Atina, Türkiye'ye yakın adalarda yaptığı tatbikat fotoğraflarını paylaşmıştı.

İKİ TOPLANTIYA UZAKTAN KATILACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 22-26 Şubat arasında Afrika Bölgesel Gözden Geçirme Toplantısı'nın 'İstanbul'dan Doha'ya- En Az Gelişmiş Ülkeler (EA için yeni bir on yıllık ortaklığa doğru' başlıklı üst düzey açılış oturumuna ve 22-24 Şubat arasında da BM İnsan Hakları Konseyi 46'ncı Oturumu'na videokonferans ile katılacak.